Forradalmi hangulat, népi virtus

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékére közös ünnepi musorral készül a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a Gyimesvölgye Férfi kórus. Közremuködik a marosvásárhelyi Ördögszekér zenekar, a produkcióban korabeli dalok szólalnak meg a férfi kórus eloadásában. Az eloadást Pál Bíborka ajánlja.

Az ünnepi gálaműsorban egyszerre lép a Szakszervezetek Művelődési Háza színpadára a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tánckara, a Gyimesvölgye Férfikórus harminctagú énekkara és az Ördögszekér zenekar: nagyszabású produkció előkészületei, összehangolt próbái zajlanak tehát a napokban. Az előadás új kihívás elé állította a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosait is, olyan táncanyaggal ismerkedtek meg ugyanis, amellyel eddig nem foglalkoztak a színpadon.

– Ilyen a bodonkúti verbunk és Kalotaszeg peremvidékének szapora táncrendje, amelyet, Könczei Csilla néprajzkutató gyűjtései nyomán tanított be és koreografált Császár Szabolcs. A magyarlónai, gyimesi féloláhost és inaktelki legényest Didici Norbert koreográfiája által sajátította el a tánckar, valamint Kelemen Szilveszter a kalotaszegi szaporával járult hozzá a közös alkotáshoz – tudtuk meg András Mihálytól a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatójától.

Az ünnepi gálaműsor alkotói a tánc, a zene és az ének együttes erejével idézik meg azt a forradalmi hangulatot, amit a Pilvax kávéházban érezhettek a márciusi ifjak, akik aztán kirobbantották a pesti forradalmat.

– A műsor meghatározó része a Himnusz, valamint a Szózat többszólamú, énekelt előadása. E két mű néhány részlete a későbbiekben is visszatér a sokszínű erdélyi magyar néptánc-kincs dallamainak forgatagában. A tánctételeket néptánc-motívumokra épülő mozgásvilág köti össze, amelyek kíséretéül olyan 18–19. századi zenei emlékek csendülnek fel, amelyek megidézik a reformkor előtti és a reformkori zenei világot. A táncelőadás dallamai részleteiben felelevenítik Kodály Zoltán Galántai táncok, valamint a Háry János című művét is – részletezték az alkotók.

Az előadás zárójelenete a forradalom végső ütközetét megelevenítő össztánc, ami aztán lassan elcsendesedik, hogy az alkotók méltón megemlékezzenek a küzdelemben elesett katonákról. E nehéz pillanat feloldására Vörösmarty Mihály Szózatát hívják segítségül a tánckar tagjai, megerősítve magukban és a nézőben a jövőbe vetett hit erejét.

Az előadás koncepcióját felépítette és szerkesztette Szabó László tánckarvezető, zenei szerkesztő Mihó Attila és András Orsolya.

Az előadást március 15.-én este 7 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában tekintheti meg a nagyközönség, a produkcióra a belépés díjtalan. A helyfoglalás előzetes regisztráció alapján történik. Regisztrálni hétköznapokon, a 0266 371 362 telefonszámon lehet.