Főnix konyha – átértelmezett gasztronómiai értékek mentén

Begyűrűzik a világszerte hódító gasz­troműsor-hullám: néhány hete hódít a Facebookon a Főnix konyha, amelyet Székely­ud­var­he­lyen készítenek helyi fiatalok. Üde a műsor, apróbb hibákkal, de sok előremutató jó ötlettel.

07_fonix_konyha

Reklámszakember, vállalkozó, operatőr és egy, a térségünkben ismert rapper, aki mellesleg szakképzett szakács – ez a csapat készíti a 6-10 perces, Főnix konyha címre keresztelt gasztroműsort. Egyikük, Kovács László olyan konyhát alakított ki, amely megfelelő helyszín a forgatásoknak. Bálint Károly, a helyi televízió operatőre kameramanként és vágóként felelős a látványért. Szabó Attila értékesítési szakember pedig producerként, marketingesként, de adásrendezőként, segédoperatőrként is dolgozik a Főnix konyhán. Őt faggattuk további részletekről.
Kiderült, hogy az ötlet baráti körben pattant ki, miközben alaposan jóllakatta őket a társaság erre érdemes tagja, Balázs Hunor. A rapperként Geppa névre hallgató fiatalember Magyarországon tanult, és számos színvonalas helyen dolgozott, a Hiltonban a kifinomult konyhatechnikákban, Bükkfürdőn a vadas ételek elkészítésében mélyült el, itthon pedig a hazai ízek titkait elemezte mélyebben. Amit kínál barátainak és most már a közönségnek is, az nem feltétlenül a hagyományos székely konyha, bár alapanyagként főleg a helyi termékek szolgálnak. Inkább egyfajta újraértelmezése a mifelénk készített ételeknek, de úgy, hogy közben más gasztronómiai kultúrák, ízek, hozzávalók irányába is nyit. A kacsamell nála narancsöntetes vitaminsalátával készül, a pulykamell mandulabundában sül és a muskotályból mártás készül.
A műsor neve is beszédes. Azért Főnix konyha, mert a főnix tűzmadár, a tűz pedig szerves része a konyhának, főzőcskézésnek. Emellett a főnixmadár legendájában fellelhető az újjászületés mint fogalom, és Hunor keze alatt újjászületnek a receptek, az ételek.
– Hobbiból indult, de akkora sikere lett, hogy „komolyra vettük” a munkát – mondta Szabó Attila. Kétezres megtekintést is ért el már egy-egy kiadás, így elindulhattak támogatókat keresni. A Merkúr székelyföldi üzletlánc szinte a kezdetektől támogatja a főzőműsort alapanyagokkal, termékekkel, dekorációval, és egyre többen látnak fantáziát benne.
Talán itt van a műsor egyik gyenge pontja: a termékmegjelenítéseken még lehetne finomítani. Most úgy tűnik, hogy a főzőműsor pénzt is hozhat a konyhára. Egyelőre még nem nyereséges, de a fiatalok bíznak abban, hogy ez hamarosan megváltozik.
Fantáziát látott benne az Erdély TV is, nyolc részt már be is játszottak a Főnix konyhából. Facebook-oldalukat pedig majdnem 900-an kedvelik.
Szabó Attila elmondta, hogy az eddigi műsorok mind az említett konyhában készültek, de van már egy hordozható pultjuk, amelynek segítségével akár a természetben vagy más tetszőleges helyszínen is felvehető lesz a Főnix konyha. A „Mit főzzünk ma?” alapvető kérdést meghatározhatja majd a helyszín, de adott esetben egy támogató is. Huni séf ezeket a szempontokat figyelembe véve alkotja meg a receptet és magát az ételt is.
– Teljes érzéki katarzist tud elérni nálunk a fiatal séf – jelentette ki Szabó Attila.
Készültek már húsos ételek, desszert és leves is. Minden műsor végén a recept is látható.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community