Folytatódik a Startolj velünk!

A program indításán. Gazdaságélénkítő kezdeményezés Székelyudvarhelyről

Tíz vállalkozó jelentkezett a tíz helyre a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház (HBC) vadonatúj és innovatív programjának első havi kiírásán. A kezdeményezők elégedettek a számmal, ugyanakkor a kritikákat is nyitottan fogadják.

Május elsején rajtolt a HBC országos szinten egyedülálló Startolj velünk Udvarhelyen! című programja, amelynek az anyagi hátterét a székelyudvarhelyi önkormányzat biztosítja.

Segítség az induláshoz
Mint korábban már megírtuk, „szolgáltatáscsomagot” állítottak össze, amellyel az egy ideje vállalkozásalapításon gondolkodó fiatalokat segítik. Tulajdonképpen beszállnak az induló tőkébe olyanformán, hogy átvállalják például a cégbejegyzés, az elengedhetetlenül szükséges marketing- és arculatépítés, honlapkészítés költségeit, ingyenes jogi és gazdasági tanácsadást nyújtanak egy éven át stb. Egyelőre a 36 év alattiak jelentkezhetnek, ha a pályázat benyújtásának időpontjában nem többségi tulajdonosai egy már bejegyzett vállalkozásnak. A programra bárhonnan lehet jelentkezni, viszont az új vállalkozást Székelyudvarhelyre kell bejegyeztetni. Minden hónapban tíz fiatal támogatására van keret, az első felvonás május elsején 10 órakor rajtolt.

Vannak kritikák
Kíváncsiak voltunk, mekkora volt az érdeklődés. Szakács-Paál István, a HBC igazgatója közölte, tíz jelentkezőjük volt, de a tíz leadott pályázatból várhatóan kettőt kizárnak, mert a kérelmezők már rendelkeznek egyéni vállalkozással, vagy részük van valamilyen kft.-ben. Ez ugyanis kizáró feltételnek számít a programban, amely a teljesen kezdő fiatalok cégalapításának támogatását vállalta fel. Éppen ez az egyik terület, ahol kritikák érték a kezdeményezést. Szakács-Paál István elmondta, hogy javaslatot tesznek a finanszírozónak, és amennyiben úgy gondolja a város, hogy a már egyéni vagy családi vállalkozással rendelkezők támogatása is belefér a keretbe, akkor lehet módosítani a szabályzaton. Sokan látják ugyanakkor diszkriminatívnak a 36 éves korhatárt is. Szakács-Paál szerint ez a fiatal vállalkozó „meghatározása”, de ezen a téren is nyitottak, és javasolják az önkormányzatnak a korhatár 40 éves korig való kitolását.

Június elsején újabb kör indul
Összességében várakozás fölötti a jelentkezők száma, egy évben sem volt jellemző a tíznél több, fiatalok által indított cég bejegyzése Székelyudvarhelyen – jegyezte meg végül a HBC igazgatója.

Asztalos Ágnes