Folytatják a község fejlesztését

Kihívásokkal és akadályokkal teli év volt a tavalyi Farkaslaka község számára, hiszen a világjárvány olyan eddig nem tapasztalt akadályokat állított, amelyek leküzdéséhez fel kellett nőni, hogy tudják megugrani azokat – fogalmazott Kovács Lehel polgármester. Ennek ellenére jól haladtak a beruházásokkal, és tovább fejlődött a község. Tervekből, célokból pedig idén sincs hiány.

– Milyen volt a 2020-as év a község életében?

– Rendes kerékvágásban indult a munka az év elején, januárban megtartottuk a már szokásossá vált disznótoros fesztivált, asztán elindultak a falugyűlések. Ezt három településen sikerült megszerveznünk, mikor jött a rossz hír, hogy nyakunkon a világjárvány. Március 15-ét még szűk körben, de meg tudtuk ünnepelni, végigjárva településeinket, másnap pedig kihirdették a teljes lezárást, s azt, hogy életünk szabályok köré szorul. Március 16-án összehívtuk a helyi katasztrófavédelmi bizottságot, megelőzve az országos bejelentést, és akkor már konkrét javaslatokkal álltunk elő, hogy hogyan fertőtlenítsünk, milyen védelmi intézkedéseket foganatosítsunk annak érdekében, hogy a vírust távol tartsuk. A járvány első szakaszában a község lakói nagyon hamar alkalmazkodtak, megértették a helyzet súlyosságát és betartották a szabályokat. Ez mindenképp pozitívumként könyvelhető el. Amikor a közösségünkben is megjelent a vírus, akkor a katasztrófavédelmi bizottság azt javasolta, munkacsoportokat hozzunk létre a falvakban, és ezeknek a koordinálására egy-egy hivatali alkalmazottat jelöltünk ki, és így mindennap pontosan tudtuk, hogy minden településen mi a helyzet. Azt gondolom, hogy ez jó csapatmunka volt. Eközben jött az online oktatás, ami szintén új kihívást jelentett nekünk és a tanügynek is, hiszen ilyen téren eddig nem volt tapasztalatunk. De nemcsak a tapasztalat hiányzott, hanem az eszközök, az online felületek is. Farkaslaka községben azonban nagyon operatívan sikerült megoldásokat találjunk arra, hogy a gyerekek tudjanak bekapcsolódni az oktatásba. Az elsők között voltunk Udvarhelyszéken, akik felmértük a családok helyzetét és eszközt biztosítottunk ott, ahol egyetlen okoseszköz sem állt rendelkezésre, hogy a gyermekek tanulni tudjanak. Szerződést kötöttünk az egyik szolgáltatóval és 35 táblagépet vásároltunk, internethozzáférést is biztosítva hozzá.

A kulturális és sportrendezvények szempontjából katasztrofális volt az elmúlt év, a sportrendezvények teljesen elmaradtak, de a kulturális rendezvények közül párat, ha szűkebb körben is, de meg tudtunk szervezni a járványügyi szabályok enyhülésekor, gondolok itt Tamási Áron születésének évfordulójára. Míg előző években több mint 50 kulturális rendezvény volt a községben, addig tavaly ez a szám elég szegényesre sikerült. 

– Milyen volt gazdasági szempontból a 2020-as esztendő? 

– Gazdasági szempontból tekintve az elmúlt évet, nem lehet okunk panaszra. A tervek, amelyeket megfogalmaztunk és a megvalósításokat, amelyeket kitűztünk célul az év elején, azokat nagy százalékban sikerült kiviteleznünk. Sok helyi vállalkozóval sikerült együtt dolgoznunk, a nagyvállalkozók is bevontak elég sok helyit a munkákba, és ez sok család megélhetéséhez is hozzájárult a tavaly, amikor olyan sok ember maradt munka és biztos kereset nélkül. Nagyon sok önkormányzat bezárta kapuit a vészhelyzet idejére, de mi nem. Első perctől átalakítottuk az ügyfélfogadást olyanná, amilyent 3-4 hónappal később hirdetett meg a kormány általánosan: például fertőtlenítő szőnyegen jöttek be az emberek a hivatalba, fertőtlenítettük a kezeket, kötelező volt a szájmaszk és egyszerre csak egy személy léphetett be egy adott irodába. Ennek köszönhetően az APIA-val együtt a területalapú támogatásokra az igényeket is sikerült időben letenniük a gazdáknak, ami szintén óriási segítség.

Egyik nagy projektünk az aszfaltozási program volt, amely uniós pályázat keretében valósulhatott meg, és amely már a korábbi években elindult. Ennek részeként tavaly Farkaslakán, Szentléleken és Malomfalván 13 utcát korszerűsítettünk, több mint 7 km hosszúságban. Ez volt az egyik legnagyobb programunk. Továbbá befejeztük a járdaprogramot, amely által Farkaslaka főutcájának adtunk egységes arculatot, és két másik utcát is sikerült kormányprogramból és helyi költségvetésből újraaszfaltozzunk. A járdaprogram most véget ért, de a jövőben ismét szeretnének pályázni és kiterjeszteni más falvakra is. Malomfalván például nagyon fontos lenne, hiszen az országút mellett fekszik a település, és egyáltalán nincs járda, csak a fedett sáncok.

– Számos középület is megújult…

– Ez így van, 2020-ban megújult a középületeink közül jó néhány. A legnagyobb öröm számunkra mégis az volt, hogy elkészült a község első napközi otthona, itt Farkaslakán, amelyet el is tudtunk indítani az ősszel. Székelypálfalván az iskola épületének pincéjében vízelvezetést végeztünk, alapszigetelést és a felső szinten nyílászárókat is cseréltünk. Firtosváralján egy épületben működik az iskola, óvoda épülete a kultúrotthonnal. Ott is sikerült az épületet restaurálni, mivel ez elég régi épület. Tetőt cseréltünk, elvezettük az esővizet, kicseréltük a nyílászárókat is. A kultúrotthon részét is sikerült teljesen felújítani és felszereltük egy kis konyhával is, ami idáig nem volt. Ezen a településen ugyanakkor több utat is építettünk, ha nem is aszfaltozott utat, de nagyon jól megalapozott és járható szakaszokat, amelyeket személyautókkal is könnyen használhatnak a lakosok. Kecsetben is felújítottuk a kultúrotthont belülről, ennek kapcsán nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, de a Szentléleki kultúrotthont is korszerűsítettük. Mindezek mellett Székelypálfalván Hargita Megye Tanácsa Kisvíz-programja keretében a megyei út mellett megépítették az ivóvízhálózatot, amelyet elvezettünk a lakókhoz. Bár még nincs beüzemelve a rendszer, reméljük, tavasszal sikerül rácsatlakozniuk az új vezetékre. Ez azért is volt nagyon fontos beruházás, mivel év végén a megyei önkormányzatnak sikerült megkötnie a kivitelezési szerződést a megyei út korszerűsítésére vonatkozóan, ami márciusban indul a tervek szerint, s ezért volt nagyon fontos, hogy ami a földbe jár, addig bele is kerüljön.

– Milyen projekteket sikerült még kivitelezni?

– Annak ellenére, hogy viszonylag száraz év van mögöttünk, tavasszal több nagyobb esőzés is volt a községben, amelyek nyomán útkarbantartási munkálatokat kellett végezzünk, akár többször is egymás után, ami újabb akadályokat gördített elénk, és a költségvetésünket is terhelte. A szárazság beköszöntével fúrattunk két mély kutat, egyet a Pálfalvi-hegyben, a másikat pedig a Kalonda-tetőn, ezek nélkül a község vízellátása nagyon problémás lett volna. Egyik 54, másik 72 méter. Ezeket kellett összekötni a meglévő vezetékekkel, villanyt kellett vezessünk, automatizálni kellett, nagy teljesítményű szivattyút vásároltunk, de e kutaknak köszönhetően viszonylag zavartalanul tudtuk biztosítani a vízellátást.

A község négy településén, nevezetesen Farkaslakán, Szé­kely­szentléleken, Bogárfalván és Malomfalván megújult a közvilágítás is az elmúlt évben, de a jövőben a másik négy faluban is korszerűsítéseket tervezünk, benyújtottunk egy pályázatot erre vonatkozóan, nemsokára lesz az elbírálása.

– Milyen tervekkel, célokkal vágtak neki az új évnek?

– Terv szerencsére van bőven, abból nincs hiány! A tavaly rákészültünk erre az évre, elkészítettük a község nyolc településének összes utcájára – ami nincs korszerűsítve – a teljes körű terveket. Ez kb. 23 km utat jelent, teljes körű modernizálással. Elindítottunk ugyanakkor két híd tervezését, mert az áteresztőképességük kicsi, és nagyobb esőzéskor gátként viselkednek, ezt minél hamarabb szeretnénk megoldani. Villamos hálózat építését tervezzük Szencsedben, de Farkaslakán is folytatnánk a villamos hálózat cseréjét, a Tamási-emlékműnél a vezetékek földbe helyezését és díszvilágítást tervezünk. Malomfalván a kultúrotthont bővítenénk, és az előtte lévő, központi részt is rendeznénk. Folytatnánk a járdaprogramot, de gázhálózat építése is a tervek között szerepel. Ehhez azonban előbb egy már meglévő fejlesztési társulás bővítésére és célkitűzéseinek megváltoztatására van szükség. Ez nagy cél, amit mindenképp szeretnénk megvalósítani. Ugyanakkor másik EU-s pályázat segítségével az összes iskolánkat felszerelnénk okos­eszközökkel, hogy használhassák majd a diákok.