Folyamatban a jelöltek rangsorolása

Elkezdődtek az előkészületek az idei parlamenti választásokra. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség adatai szerint 130 ezernél is több támogatói aláírást gyűjtöttek össze, ezeket már iktatták a Központi Választási Irodánál. Hargita megye három történelmi térségében külön-külön elvégezték a térségen belüli rangsorolást, jelenleg pedig folynak az egyeztetések a három területi szervezet között a Hargita megyei szenátori és képviselői jelöltlista véglegesítése érdekében. 

Az RMDSZ három területi szervezetének munkatársaitól megtudtuk: Udvarhelyszéken képviselőjelölt Ladányi László és Sebestyén Csaba, a szenátorjelölt Antal Lóránt. Gyergyó térségében képviselőjelölt Bende Sándor, szenátorjelölt pedig Kassay Lajos-Péter. Csíkban képviselőjelölt Hajdu Gábor, újabb szenátori mandátumra Tánczos Barna pályázik.

– A lista azon személyek nevét tartalmazza, akik elsődleges jelöltek lehetnek a parlamenti választásokon. Emellett tudni kell, hogy a Hargita megyei képviselői listán szereplő első személy Kelemen Hunor szövetségi elnök – mondta Becze István, a csíki területi szervezet ügyvezető elnöke.

Az elmúlt hét folyamán térségenként döntötték el, ki hova kerül a rangsorban. Mint megtudtuk, szeptember tizennyolcadikáig kellett a jelöléseket iktatni a területi szervezeteknél, így mindhárom szervezet döntéshozó testülete, a Területi Küldöttek Tanácsa határozott a bejutó helyekre kerülő jelöltekről. Ezután a Hargita Megyei Egyeztető Tanács (HET) dönt a sorrendről, majd a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) hozza meg a végső döntést október 15-ig. 

– A járvány alatt megszoktunk már egy sor online felületet, ezek alkalmazását és használatát, viszont a súlyosabb döntéseket úgyis személyes találkozásokon hozzuk meg. Ezek alkalmával pedig maximális figyelmet fordítunk a biztonságra, az egészségre – fűzte hozzá Becze István.

Mint mondta, a besorolás alapja egy algoritmus, amely a magyarság számával arányosan és az RMDSZ-listára leadott szavazatok arányában működik. A 2016-os választások során a szenátori listát Udvarhelyszék, míg a képviselőlistát Csíkszék vezette.