„Földi paradicsom” a Csengettyű utcában: ahol egészség és bőség terem

Mosolygós, vegyszermentes paradicsomok a Csizmadia-tanyán Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A Csengettyű utca és környéke Gyergyószentmiklós egyik legszebb része: a Békény patakához vezető aprócska zsákutcában a harangszó adja meg a mindennapok ritmusát, és a hegyek látványa minden évszakban lenyűgöző. Talán ez a bensőséges otthonérzés is hozzájárult ahhoz, hogy a fiatal Csizmadia házaspár itt vásároljon telket és valósítsa meg a zöldségeskertről és ezáltal egy élhető jövőről szóló elképzeléseit. A mesebeli helyszínen a kora őszi napsütés, a paradicsom fenséges íze és a fiatal család munkakedve, optimizmusa a megnyugtató valóság. A Csizmadia-Bio-Tanyán jártunk.

A kapun belépve mosolygós fiatal házaspár fogad: a csendet csak a kakasszó és a kis Dávid kacagása töri meg. Tímea és Szilárd a mindennapi munkát végzik a fóliasátrakban, ahol a szivárvány színeiben tündöklő paradicsomok, húsos paprikák, uborkák növögetnek, bőséges terméssel ajándékozva meg a tulajdonosokat.
Ahogy körbevezetnek a kis tanyán, minden olyan természetesnek tűnik: a csigákat elpusztító indiai futókacsák, a házilag készített fóliasátrak, a beérett zöldségek és a fenséges nyugalom, ami a család életét meghatározza.
A kezdetek a nem is olyan távoli múltba vezetnek vissza: Szilárd 2015-ben egy svájci gazdaságban talált munkát, ahová egy évvel később Timi is követte. A viszonylag magas bérezés ellenére érezték, hogy váltani szeretnének, valami mást, emberibbet keresnek.
– Több svájci céghez elküldtük az önéletrajzunkat, és többek között egy biogazdaság is visszajelzett, hogy a következő héten elkezdhetjük a munkát náluk. Négy évet dolgoztunk ott, nagyon tetszett a szemléletük, a növényekkel való bánásmódjuk, a vegyszermentes termelés. Jó példa volt számunkra a többgenerációs család, ahol nagyszülők, szülők és gyermekek közösen dolgoztak – mesél a kezdetekről Szilárd, hozzátéve, hogy az anyagi alapok megteremtéséért mentek külföldre, semmiképp sem ott képzelték el a jövőjüket.
Timiék 2019-ben házasodtak össze, ekkor épült meg az első fóliájuk, amelybe egy sor uborkát, két-két sor paradicsomot és paprikát ültettek, próbálva kiismerni a gyergyói időjárás fortélyait és a vásárlói igényeket. Az elképzelésük célba ért, hiszen már első évben bebizonyosodott, hogy kereslet van a vegyszermentes, igazi ízű zöldségekre, így a téli hónapok elfoglaltsága további két fólia elkészítése volt.

Pirosat vagy sárgát? Mindegyik kitűnő ízű!

Ahogy hátrasétálunk a kertbe, pompás látvány fogad: az első fóliasátorban közel ötszáz tő paradicsom „mosolyog” ránk.
Hat fajta van ebben a fóliában, első látásra talán egyformának tűnnek, de ha jobban megnézzük, és főleg megkóstoljuk őket, egyértelmű lesz a különbség. A magok kiválasztásánál szempont volt, hogy befőzni való és friss, fogyasztásra alkalmas is legyen a fajták között, illetve korai és késői fajta is, hogy ne egyszerre érjen be az összes – osztja meg „titkaikat” Tímea, és mosolyogva nézi kisfiát, ahogy elégedett arccal majszolja a paradicsomot.
Az öntözést csepegtetőrendszerrel oldják meg: a fóliasátor mellett lévő tartály saját kútjukból telik fel vízzel, amihez trágyalevet adagolnak, így látva el tápanyagokkal a zöldségeket, amelyek láthatóan meghálálják a törődést.
A Békény közelsége miatt itt hidegebb van, mint a város más részein. A múlt heti hidegfront előtt melegítőt tettünk be a paradicsomokhoz, mert féltettük a fagytól – beszél a nehézségekről is Szilárd.
A második fóliában a fürtös koktélparadicsomok látványa szemet gyönyörködtető: öt fajta és mindegyik más színű!
– A datorino a kedvencem, Svájcból hoztam a magot, és minden évben magot fogunk belőle, mert nagyon finom és keresett. Emellett a cherry és a barna koktélparadicsom a legnépszerűbbek, a sárgát és a feketét díszítéshez keresik, nagyon jól mutat a tányéron – ismerteti Tímea a piaci igényeket is.

Egy növényből akár több százezret is regenerálnak

A legutolsó fóliában uborka termett idén, nem kis mennyiségben: talán erre volt a legnagyobb kereslet, így azt tervezik, hogy jövőre nagyobb felületen ültetnek majd belőle. Az idei csigainvázió ellen a három indiai futókacsát vetették be: a jószágok még a lárvákat is elpusztították, így természetes módszerrel védték meg a termést. Emellett, megelőzésképpen, egy tejes permetezést is elvégeztek, gombás betegségek ellen. A kis tanya legnagyobb erőssége, hogy csak a természetben fellelhető növényi kivonatokkal, olajokkal védekeznek a kártevők ellen: mivel ezt a szemléletet, módszert tartják a járható útnak, jövőre szeretnék elindítani a bió minősítés megszerzésének folyamatát.
– A kezdetektől úgy rendezkedtünk be, hogy csak natúr módszerekkel, a természetben fellelhető anyagokkal segítjük a zöldségeskertet, ahogy elődeink is tették. Biogazdának lenni a jövőt jelenti, hiszen abból a rossz irányból, amerre elindultunk, már csak visszafelé vezet út – árulja el Tímea jövőbeli terveiket, hozzátéve, hogy kapcsolatban vannak a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével, akik minden útba igazítást és segítséget megadnak az engedélyek megszerzéséhez.
A külföldi mintát követve Timi és Szilárd heti két napon csomagokat készítenek a szezonális zöldségekből, és kérésre házhoz szállítják. A csomagokban tavasszal retek, hagyma, spenót van, majd paradicsom, uborka, paprika, murok és cukkini vagy akár karalábé, mangold, hagyma és csípős paprika.

A fóliasátrakban a paprika is bő termést hoz

– Jövőre szeretnénk bővíteni a terméklistát, hogy ne legyen szünet a tavaszi zöldségek és a paradicsom beérése között. Ilyenkor palántákat szoktunk nevelni, de egyértelmű az igény a friss zöldségekre. Azt tervezzük, hogy a Visszafolyónál lévő területen több hagymát, zellert, karalábét és murkot, fodros kelt ültetünk, hogy hosszabb ideig tudjuk kiszolgálni a vevők igényeit – sorolja további terveiket a háziasszony.
Időközben megkondul a harang, ebédidő van. A család asztalára csupa helyi termelőtől származó finom és valódi étel kerül, hiszen tudják, egy egészséges körforgás ez, amely elsősorban az ételről, másodsorban az emberi kapcsolatokról, a közösség megerősödéséről, egy minőségibb életről szól.

Boncina-Székely Szidónia