Főhajtás és emlékezés

Élő emlékezet 78 év távlatából | Fotó: Barabás Pál Hajnalka

A második világháborúban a Gyergyószentmiklóst övező dombok egyikén, a Gac-oldalban mészároltak le 159 magyar honvédet. Az utóbbi évtizedekben minden évben megemlékeznek a helyiek a vérengzés helyszínén, szeptember 7-én.

Hetvennyolc éve nyugszik a Gac-oldalban az a 159 székesfehérvári katona, aki a második világháborúban, 1944. szeptember 7-én, Gyergyószentmiklós határában lelte halálát. Az álmukban legyilkolt magyar honvédek és a mintegy 1500 gyergyószentmiklósi földönfutóvá válása saját szülővárosában máig kitörölhetetlen emlék.
Az idei megemlékezésen, szerdán Csergő Tibor András polgármester rámutatott, lehet, hogy az akkor legyilkolt fiatal katonák közül ma is élnének néhányan, ha az 1944-es szörnyűség nem történik meg. Az akkor történtek örökre összekapcsolták Székesfehérvárt és Gyergyószentmiklóst – mondta az elöljáró, és elmesélte, hogy a pár héttel ezelőtti székesfehérvári látogatásán, az ottani Gyergyószentmiklós parkban olyan elszármazott gyergyóival is találkozott, akit bár hetedikes kora óta nem látott, együtt emlékeztek a Gac-oldalban történtekre.
– Az emlékhelyek fontosak, hiszen amikor emléket állítunk, közben a jelenbe és a jövőbe is üzenünk, gyermekeinknek és unokáinknak is továbbadva a hazafiság és az összetartozás gondolatát – mondta Csergő ünnepi beszédében. Megerősítette a tavalyi megemlékezésen vázolt tervét, hogy szeretné, ha mihamarabb egy hősi temetővé válna a Gac-oldali emlékhely. – Az évente egyszeri emlékezésnél többet érdemel ez a véráztatta föld – mondta az elöljáró.
A beszédekben emlékeztek azokra a felszegi asszonyokra is, akik a honvédek sírjait gondozták azokban az időkben, amikor az nem volt megengedett.
Az eseményen Fodor Tamás, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja is jelen volt, emlékezett a történtekre.

– Fontos, hogy ha ezen a szomorú eseményen keresztül is, de összekötődik két város lakossága – mutatott rá. Az emlékezés szavalatokkal, népdalokkal és koszorúzással ért véget.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community