Fogyatékkal élő fiataloknak keresnek állást

Fülöp József csíkszeredai festőművész dolgozik egy készülő képen a szárhegyi alkotótáborban. Kötött témák nélkül

Hihetetlen, hogy az értelmi fogyatékos felnőttek milyen keményen képesek dolgozni – hangsúlyozta Nagy Réka, a gyergyószentmiklósi Támogatott Foglalkoztató Központ munkatársa. A Hargita Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság égisze alatt működő irodát június végén nyitották a Fogarassy Mihály utcában, azóta pedig naponta több fogyatékos fiatalnak igyekeznek segíteni. Az akadályt nem is ők jelentik, hanem az előítéletek.

Beszélgetnek, majd segíteni próbálnak a jelentkezőknek. Nehezített munkakeresés
Beszélgetnek, majd segíteni próbálnak a jelentkezőknek. Nehezített munkakeresés

[dropcap]A[/dropcap] központ célja, hogy a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben segítséget nyújtson a fogyatékkal élő – 16 és 29 év közötti – fiataloknak, erőfeszítéseik pedig egyelőre nem látványosak, de nem is hiábavalóak: jelenleg is több személynek igyekeznek állást találni. Nagy Réka, a Támogatott Foglalkoztató Központ munkatársa lapunknak kifejtette: egyénre szabott, speciális munkaközvetítésről van szó. Ez abból áll, hogy a jelentkező fiatalokat megismerik, szakemberek bevonásával feltérképezik a képességeiket, készítenek nekik egy munkavállalói profilt, majd igyekeznek – az adottságaiknak megfelelő – állást találni számukra.
– Két alkalommal is találkozunk velük, ez idő alatt körvonalazódik, hogy milyen munkára alkalmas az illető – tájékoztatott Nagy Réka, hozzáfűzve: Csíkszeredából érkező szakemberek mérik fel a jelentkezők képességeit, rámutatva azokra a hiányosságokra, amelyek fejlesztésre szorulnak.
Fizikai és szellemi fogyatékkal élők egyaránt felkereshetik a központot, Nagy Réka szerint azonban ez igencsak ritka, legtöbb esetben a központ munkatársai keresnek meg alapítványokat, megismertetve ezt a lehetőséget. Jelenleg is több fiatallal foglalkoznak, a munkavállalói profil elkészítése után pedig képzéseken is részt vehetnek a jelentkezők.
– Ha igénylik, segítünk nekik, hogy képzésben részesüljenek, ezáltal pedig olyan munkájuk legyen, amit örömmel végeznek – jegyezte meg Nagy, rámutatva: a munkáltatók legtöbb esetben ódzkodnak a sérült személyek alkalmazásától, noha valójában nem lenne okuk erre.
A június óta eltelt rövid időszak alatt még egyetlen fiatalt sem sikerült munkába állítani, a központnál azonban nem adják fel, biztosak benne, hogy néhány pozitív tapasztalat következtében tompulnak az alkalmazók előítéletei.
A jelentkezni vágyó fiatalokat minden hétfőn, szerdán vagy csütörtökön 10 és 14 óra között várják a Fogarassy Mihály utcai irodába.

Kertész László

: an accessible web community