Fogadjuk bizalommal a számlálóbiztost!

Nepszamlalas.ro

A népszámlálás önkitöltéses szakaszának lezárását követően elkezdődött a személyes lekérdezés szakasza. A csíkszeredaiak 66 százaléka töltötte ki érvényesen az online kérdőívet, a lakosság fennmaradó 34 százalékát otthonukban keresik fel a számlálóbiztosok.

Június 10-től Csíkszeredában 42 számlálóbiztos kezdte el azoknak a személyeknek a felkeresését, akik az előző szakaszban nem szolgáltattak magukról adatokat vagy nem töltötték ki helyesen és hiánytalanul a népszámlálási kérdőíveket.

„Arra biztatjuk a városlakókat, hogy bizalommal fogadják otthonaikba a számlálóbiztosokat és válaszoljanak a kérdőívre” – fogalmazott Wohlfart Rudolf, Csíkszereda főjegyzője. Hozzátette, ha valamilyen okból kifolyólag nem felel meg a számlálóbiztos által javasolt első időpont, új időpontot kell egyeztetni, amikor biztosan otthon tartózkodunk. A főjegyző arra is felhívta a figyelmet, hogy a biztosok mindegyike a népszámlálás központi bizottsága által kiállított azonosító kártyával rendelkezik, ezek alapján azonosíthatók. Az adatgyűjtés személyes interjúkkal, kizárólag táblagépek segítségével történik munkanapokon délután, illetve hétvégén. Egy gyakorlott számlálóbiztos körülbelül negyedóra alatt lekérdezi a háztartásfőre és a lakásra vonatkozó kérdéseket.

Az első, teljes egészében digitális formában szervezett romániai népszámlálás lekérdezéses szakasza július 17-ig tart. A népszámláláson való részvétel állampolgári kötelesség.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának közlése nyomán

(sm) HN-információ

: an accessible web community