Fő cél a családok formában tartása

A méhcsaládok formában tartása kihagyhatatlan tevékenység

Aki méhészkedik, tudja, hogy vannak hónapról hónapra fontos tevékenységek és feladatok, amelyeket el kell végezni. Június sem kivétel ez alól, alább részletesen beszámolunk azokról a lényeges feladatokról, amelyeket mindenképp el kell végezni ebben a hónapban a méhészetben.

Június az a hónap, amikor a méhcsaládok is kiteljesednek, akárcsak a természet. Egyes munkafolyamatok ugyanazok mézgyűjtés szempontjából, mint májusban, amely nagyon intenzív a méhészek számára, mivel ez az első időszak, amikor nektárgyűjtés lehetséges: repce, akác, ezzel egyidejűleg fontos a természetes rajzás elkerülése is. A második és a harmadik akácvirágzás van folyamatban, de ezenkívül virágzik a hárs, koriander, facélia, tavaszi repce, napraforgó, málna és a kaszálók a dombvidéken.
Ebben a hónapban is fő célunk a családok formában tartása hordás szempontjából, kerülnünk kell a természetes rajzást, minek következtében folytatni kell különböző munkálatokat. Fontos a mézes keretek elvétele, kipergetése, a méz minőségének megőrzése érdekében pedig azokat a kereteket vesszük el, amelyeknek legalább egyharmada le van fedve. Lényeges a megfelelő hely biztosítása a családnak, üres keretek és műlép betevése; hordási lehetőségek felkeresése; anyabölcső eltávolítása rajra állt családoknál; kaptárok összecserélése (gyenge és erős család); valamint a műrajok készítése, anyabölcsös fiasítás elvételével.
Az időleges ellenőrzés végzésekor az idős bábinges kereteket lecseréljük műlépekre, ugyanis az idős, sötét bábinges keretekben a sejt átmérője csökken, és ezáltal a méhek mérete és teljesítőképessége is kisebb lesz.
Ha tavasszal ezeket a kereteket nem távolítjuk el, és ezt szezonban tesszük, akkor folyamatosan törekedjünk ezeket a lépeket a fészek szélére szorítani a bástyakeret után, miután kikelt a fiasítás, távolítsuk el.
Vándorláskor a legjobb hordás érdekében átnézzük és átválogatjuk a családokat, és a legjobb családok kerülnek elvitelre. A gyenge és beteg családokat nem vándoroltatjuk. Vándorlás előtt mindig szemügyre vesszük a vándortanyákat, megállapítjuk a virágzás állapotát és meghatározzuk az indulás optimális idejét. További előkészületek a vándorlással kapcsolatban az előző hónapban leírtak alapján történik.
Akác után a méhek populációja megnövekedik, ajánlatos műrajokat készíteni, ezáltal is segítve az állomány méretének megmaradását és az anyák fiatalítását. Műrajok készítésénél használjunk természetes anyabölcsőt. Szükség esetén pedig kezeljük a méheket.

Hatos György
falugazdász,
Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

: an accessible web community