Florin Cîţu miniszterelnök üzenete az erdők világnapjára

Az erdők világnapja jó alkalom arra, hogy elgondolkozzunk azon, miként védhetjük meg erdőinket, hogy az eljövendő generációk is örülhessenek ezeknek – áll a miniszterelnök által az erdők nemzetközi napja alkalmából kiadott üzenetben.

Florin Cîţu szerint az erdők kínálta előnyök „régóta nem foglalkoztatják Romániát”, a jelenlegi kormány azonban prioritásként kezeli ezt a kérdést, javítani akar az erdőkkel kapcsolatos törvényeken és ezek alkalmazásán. „Új, ambiciózus nemzeti erdőstratégiára van szükség, amelyet még idén ki akarunk dolgozni, jövő évtől pedig gyakorlatba ültetjük” – fogalmaz.

A kormányfő rámutat, az Egyesült Nemzetek Szervezete idén az erdők helyreállítását szabta meg az erdők világnapja központi témájának, és ez összhangban áll Romániának az erdőterületek növelésére vonatkozó célkitűzéseivel. Az országos helyreállítási terv értelmében a 2021 és 2026 közötti időszakban jelentős összegeket szánnak erdősítésre és az ökológiai helyreállítást célzó projektekre – hangsúlyozza üzenetében Florin Cîţu, hozzátéve, mindemellett a környezetbarát technológiák támogatásával javítani akarnak az erdőkitermelési módszereken, ugyanakkor hatékonyabbá teszik az illegális tevékenységek ellenőrzését.

HN-információ/Agerpres