Filmes pályázatot hirdet az UFF

Környezetvédelmi témájú rövidfilmek készítésére buzdítják az udvarhelyszéki diákokat: az ALT Technologies cég és az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) közös pályázatára osztályközösségek jelentkezését várják egy-egy aktuális „zöld” téma feldolgozásával. A fődíj 5000 lej.

x07_uff_ujkep
Kiemelt jelentőséggel bír az elkövetkező időszakban az UFF-nál a környezetvédelemre, a környezettudatosságra való nevelés. A farkaslaki ALT Technologies cég kezdeményezésére és támogatásával elindított Színezd újra! programnak csak az első fejezete a kisfilm-pályázat, amelyet még idén lebonyolítanak, tavasszal már konkrétabb lépésekre is sor kerül.
Osztály, vigyázz a természetre! szlogennel fut a most meghirdetett pályázat – tájékoztatott a részletekről Vass Orsolya, az ifjúsági szervezet elnöke az UFF székhelyén. Általános iskolások felső tagozatosainak, azaz V–VIII. osztályosoknak, illetve középiskolásoknak szól a kiírás, amelyre udvarhelyszéki iskolákból jelentkezhetnek osztályközösségek egy vezetőtanárral október elsejéig az UFF irodájában vagy a honlapjukról letöltött és kitöltött űrlap elküldésével.
– Legkevesebb egy-, legtöbb ötperces, maguk a diákok által készített kisfilmeket várunk, amelyek valamilyen, számukra is zavaró környezetvédelmi problémát dolgoznak fel, és adott esetben feltárják azt is, hogy ki a felelős a gondért és kinek a feladata lenne annak kezelése – ismertette a pályázat szabályzatát Török Tünde.
Október elején rövid környezetvédelmi és filmes képzést is tartanak a résztvevőknek, a kisfilmeket pedig december elsejéig kell eljuttatni az UFF-hoz. Az alkotásokat elbíráló zsűriben helyet kap a támogató magáncég, illetve az UFF egy-egy képviselője, továbbá környezetvédelmi és filmes szakemberek. A pályamunkák értékelése során a környezetvédelmi probléma felismerése, annak aktualitása, a megoldásra tett javaslatok eredetisége, hatékonysága, közösségi mozgósító ereje számít leginkább, de figyelik az operatőri, rendezői munkát, a kisfilm minőségét, a közösségi oldalakon elért kedvelések és a médiában való megjelenések számát is. December 15-én hirdetnek eredményt, ekkor be is mutatják a fiatalok munkáit. Két kategóriában díjaznak, az első helyezett 5000 lejt, a második 3000 lejt, a harmadik helyre kerülő osztályközösség 1000 lejt nyer.
– A Színezd újra! program első felvonásával kimondottan a figyelemfelkeltés, egy-egy aktuális környezeti problémára való fókuszálás a célunk – fogalmazott Vass Orsolya. – Tavasz folyamán lesz a folytatás, amikor az őszi kiírásban bemutatott kisfilmek témáin, az azokban bemutatott problémák megoldásán dolgozni kívánó akciócsoportok alakulnak, és fogékony magáncégek, a városvezetés és a problémát „örökbefogadó” csoport összekapcsolásával közös munka kezdődhet. Ugyancsak tavasszal szeretnénk azt elérni, ha diákok részvételével udvarhelyszéki oktatási intézmények udvarai, folyosói válnának „zöldebbé”, illetve az iskolák környezetében kiskerteket, virágoskerteket alakítanának ki a program résztvevői – közölte az UFF elnöke.

Asztalos Ágnes