Fiatalító leltár

Egyre gyakrabban ragad magával a gyermekkor iránti nosztalgia. Meglehet, hogy olykor-olykor visszaemlékezni a régi kellemes pillanatokra a múló idő egyik természetes velejárója. Szeretném azt hinni, hogy képes vagyok örökké fiatal maradni, de az igazság az, hogy kevésbé bírom meghallgatni a legfrissebb magyar rap szövegeit, gyorsan megunom a bulikat, amikor a szórakozóhelyen ugyanarra az ütemre tapicskolunk egész éjszaka, sekélyesnek találom a legújabb sikerfilmeket, de – itt jön a legmeredekebb – a kortárs költészettel is hadilábon állok.
A zenei nosztalgia miatt szívesebben hallgatom a tinikoromban felfedezett, a 2000-es évek uralkodó, népszerű számait. Nem kimondottan emlékek felidézése a cél, inkább az akkori érzelmek, meghitt pillanatok újrateremtése. Még mindig a listámon tartom a Backstreet Boys nyálas popslágereit, Rihanna, Gwen Stefani és a Spice Girls pörgős felvételeit. Nagy szerencsém van az internetes zenelejátszókkal, most nem lenne időm egész nap az MTV előtt ülni arra várva, hogy mikor játsszák már a kedvenc számom. Ha most újra a televízió elé kerülök, akkor inkább a Cartoon Network csatornát keresem meg, mert a Tini titánok; a Bátor, a gyáva kutya; a Pindúr pandúrok vagy a Fosterék háza képzeletbeli barátoknak örök favorit animációs sorozatok. A filmek közül mérvadónak számított a Szerelmes hangjegyek, ismertebb néven a High School Musical című többrészes műsor, ahol egyértelműen Zac Efron vitte a pálmát. Amikor nem volt lehetőségem a szívdöglesztő főszereplőről egy posztert beszerezni, akkor a magazinból kivágott papírbabákkal teremtettem újra a film zenés-táncos hangulatát. Idővel a papírfigurák elvesztek, de a koreográfiák és a slágerek még most is mennének. Nem véletlen, hiszen a Netflix nélküli világban egy-egy filmet egymás után akár többször is megnéztem.
Ez nem jelenti azt, hogy többé nem fogok új dalokat meghallgatni, új filmeket megnézni vagy frissen megjelent könyveket elolvasni, sőt meg is szerethetem őket a későbbiekben, de már nem váltják ki azt az erős érzelmi választ, mint tinédzserkorom kedvencei. Jelenleg mindenből olyan sok van, folyamatosan tűnnek fel az új tartalmak vagy az új hírességek, viszont elképzelhető, hogy ezek nem lesznek annyira meghatározó filmek, zenék, könyvek, esetleg sztárok, mint a 2000-es évek örök érvényű kedvencei.

Miklós Dalma

: an accessible web community