Fiatal felfedezőket támogatnak

Negyedik alkalommal hirdette meg Heuréka programját a Szé­kelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA). A Heuréka Alap célja fokozni az udvarhelyszéki diákoknak a tudomány és technológia iránti szenvedélyét. Idén a beérkező 6 pályázat közül 4-nek szavazott bizalmat a szakmai zsűri.

A pályázatok benyújtásának határideje szeptember végén járt le, a megadott határidőig 6 pályázat érkezett. A terveket két lépcsőben bírálták el, első szakaszban a Közösségi Alapítvány formai szempontból értékelte a beérkezett pályázatokat, ezután következett a tartalmi értékelés, amelyet független elbíráló bizottság végzett előre kidolgozott szempontrendszer szerint. Négy projektet értékeltek kedvezően, és hagyták jóvá számukra a megpályázott összegeket – tájékoztatott Jakab Bernadett, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány szóvivője.
Mint mondta, a négy projekt közül egy csak közvetve érinti a diákokat, a Bibliofil Alapítvány Kulturális Egyesület ugyanis olyan projektre pályázott, amely a pedagógusokat készítené fel a digitális oktatásra pedagógiai és módszertani szempontból is. Ez teljesen újszerű az eddigiekhez képest és hiánypótló kezdeményezés a mai bizonytalan világban – tette hozzá a szóvivő. Ezenkívül támogatást nyert a Fizikatarzis avagy brutális fizika elnevezést viselő pályázat, amelynek elsődleges célja a tudomány népszerűsítése és érthetővé tétele. Ugyanakkor a Cimbora Egyesület Elek Trón nevű pályázata is zöld utat kapott, fő célja az elektronikaoktatás fejlesztése és a programozással való összekapcsolása. A negyedik nyertes pályázat a GeoTour 2021 nevet viseli, fő célja pedig, hogy a diákok a Geocaching által összekapcsolják a földrajz-, történelem- és informatikaórán tanultakat a természetjárással, valamint a környezetvédelemmel. A diákok játékos kincskeresés által fedezhetik fel a természeti látnivalókat és az épített környezet nevezetességeit. Jakab Bernadett, az SZKA szóvivője ugyanakkor hozzátette, az elkövetkező időszakban megkötik a támogatási szerződéseket és utána kezdődhet a munka. A kivitelezére 2021. április 23. van lehetőségük a nyerteseknek. A tervek szerint 2021 májusában mutatják be a nyertes pályázatokat, a projekt záró eseményeként. A támogatási alap idén 30 000 lej volt, egy-egy projektet legtöbb
10 000 lejjel tudtak támogatni.