Fertőző kevésvérűség: Tiszta a Hargita megyei lóállomány

Lovak a legelőn. Kiszorították a megyéből a fertőző kevésvérűséget                                                   Fotó: Domján Levente

Több mint 10 ezer egyed, azaz a Hargita megyei lóállomány 99,7 százalékának átfésülése után sem találtak fertőző kevésvérűségben szenvedő egyedet az állatorvosok. A gyógyíthatatlan betegségtől sorozatban második éve mentes a Hargita megyei lóállomány.

Immár második esztendeje, hogy a vérminták begyűjtése és bevizsgáltatása nyomán nem találtak fertőző kevésvérűségben szenvedő állatot a Hargita megyei lóállományban az állatorvosok – tudtuk meg dr. Ladó Zsolttól, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetőjétől.
A megyei főállatorvos elmondta, a körzeti állatorvosok a tavaszi vérvételi akció során a megye valamennyi településére kiterjedően több mint 10 ezer – egészen pontosan 10 150 – hátas vérmintáját szolgáltatták be laborvizsgálatra: ezek közül az anémiára, azaz a lovak gyógyíthatatlan fertőző kevésvérűségére elvégzett teszt eredménye mindegyik esetben negatív volt.
A Hargita megyei lóállomány egyébként – a körzeti állatorvosok nyilvántartásában szereplő állományadatok alapján – idén tavasszal 10 653 egyedet számlált, ami jelentős, több mint 5 ezer fős csökkenésre utal a néhány évvel ezelőtti állományszámhoz képest. Az anémiás lovak kiszűrését célzó tavaszi vérvételi kampány az egy év alatti csikókra nem terjedt ki, ám ennek ellenére is a teljes lóállomány 99,7 százaléka fertőzésmentesnek nyilvánítható. És ez immár második esztendeje történik így – hangsúlyozta a megyei főállatorvos.
A tavaszi vérvételi kampány a szarvasmarhák tuberkulózis, leukózis és brucellózis szűrővizsgálatára is kiterjedt: ennek keretében a körzeti állatorvosok közel 62 ezer, 12–24 hónapnál idősebb egyed vérmintáját küldték be a szakhatóságnak laborelemzésre. A megye teljes – minden korosztályra kiterjedő – szarvasmarha-állománya egyébként a legfrissebb adatok szerint 92 215 egyedre rúg – tudtuk meg Ladó doktortól.

Domján Levente