2021. június 22, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Férfias pályára számíthatnak a versenyzők

Első alkalommal tartanak autós hegyibajnoki futamot a Hargitafürdőre vezető 138A jelű megyei út. A futamot az AT Motorsport SE és Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala közösen szervezi a Hargita megyei önkormányzat támogatásával. Kemény, férfias pályára számíthatnak a résztvevők, a leggyorsabb pilóta a Hegy Királya trófea mellett pénzdíjat is kap.

Először tartanak autós hegyibajnoki futamot a Hargitafürdő felé vezető 138A jelzésű megyei úton, az eseményt a hazai autósport-szövetség égisze alatt az AT Motorsport SE és Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala közösen szervezi a Hargita megyei önkormányzat támogatásával. A megyében több helyszínen is volt már hasonló futam, korábban a Szentimrei Büdös és a Szent-Anna-tó felé vezető út, valamint Gyergyóditró adott otthont az országos másodosztályú hegyibajnokság versenyeinek. Hargitafürdő viszont szűz terület ezen a téren.
A pálya hossza négy kilométer, a szervezési igazgató szerint azonban „tiszteletet érdemel”.
– Férfias, kemény a pálya. Az alsó része aránylag gyors, nincs nagy egyenes szakasz benne, csak mintegy kétszáz méter. Majd hirtelen emelkedik az út, onnantól pedig sok a kanyar, az első visszafordító – vagy szaknyelven hajtűkanyar – a rajttól 2,6 kilométerre található – nyilatkozta lapunknak László Róbert. A szervezési igazgató elmondta, az út állapota nagyon jó, nem panaszkodhatnak majd a versenyzők.
A rajttól az érkezésig 285 méteres a szintkülönbség, ám a pálya felső része meredekebb.
– Az alsó rész végén lesz egy lassító – sikán –, ezt követi egy rövidebb egyenes, majd ezután jön a kanyarokkal megtűzdelt része a pályának. És ez a rész a nehezebb, itt kell majd taktikusan eldöntse egy pilóta, hogy milyen ívet használ a kanyar bevételére – mondta László Róbert.

Még lehet nevezni
Szerda délután zárul az előzetes nevezés, ám már most is nagy az érdeklődés a futam iránt.
– A Harghita Hill Climb Challenge a másodosztályú hegyibajnokság második futama lesz, ami viszont fontos, hogy kettes szorzójú a verseny. Ez azt jelenti, hogy a pontszerző helyen záró pilóták dupla pontokat kapnak, emiatt olyan versenyzőket is várunk, akik a bajnokság első futamán nem indultak – mondta lapunknak László Róbert. A szervezési igazgató hozzátette, szerdán este zárul a nevezés. Azt viszont közölte, négy Hargita megyei pilóta is indul a viadalon. – Fazakas Erik Zsolt a címvédő a hegyibajnokság másodosztályában, ő biztosan az indulók között lesz, ahogyan Szabó Botond is. A két csíkszeredai fiatal mellett a székelyudvarhelyi Jakab Attila is nevezett már, ahogyan a szintén csíki Kádár Zsolt is. De itt lesz Octavian Ciovică is, aki az országos hegyibajnokság nyitófordulóját megnyerte – közölte László Róbert.

Újdonságokkal is készülnek
Az országos hegyibajnokságban eddig nem osztottak pénzdíjakat, ám a csíkszeredai szervezők úgy döntöttek, a pontok mellett anyagi tétje is lesz a Harghita Hill Climb Challenge-nek.
– Igazából egy elismerés, a Hegy Királya trófea mellé ötszáz eurós pénzdíjat is hazavihet az a pilóta, aki a legjobb időt éri el a verseny során. Fontos megjegyezni, hogy ahhoz, hogy valaki a Hegy Királya legyen, mindkét futamon célba kell érnie – mondta László Róbert.
A jelenlegi érvényes egészségügyi előírások miatt nézők nélkül tartják majd meg a szombati versenyt, azonban az autósport kedvelői mégis követhetik az eseményeket.
– Az esemény közösségi oldalán (www.facebook.com/harghita-
challenge) élőben közvetítjük a teljes versenynapot. Sajnos a helyszínen a nézők számára tartózkodni tilos, ám ha valaki éppen arra jár, ott gyűjt erdei gyümölcsöt, gombát vagy fenyőtobozt, akkor arra kérjük, bukózónában, azaz kanyar külső ívén semmiképp se t artózkodjon – mondta László Róbert.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Megnyílt a hazájukból elüldözött németek dokumentációs központja Berlinben

Évtizedes viták és előkészületek után hétfőn hivatalosan megnyitották Berlinben a második világháború után a hazájukból elüldözött németek történetét feldolgozó dokumentációs központot és múzeumot.   A második...

Szijjártó Péter: Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát

Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát, ugyanis a nemzeti közösségek sokhelyütt nehéz helyzetbe kerültek és támadás alatt állnak a...

Lukács Antal pere: Házi őrizet helyett hatósági felügyelet

Megszüntette a házi őrizetet és hatósági felügyelet alá helyezte a Brassói Ítélőtábla Lukács Antal és Bálint Enikő vádlottakat. Az intézkedés 60 napig érvényes. Ez...

Legfrissebb