Fénybenjárók

Látványos tudományos előadás a Csíki Moziban. Világnézet-tágítás FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA

A fényről gondolkodó tudósokról és a fény történetéről tartott látványos természettudomány-történeti előadást Nagy Péter csütörtök este a Csíki Moziban, amelyen fellépett Györfi Erzsébet népdalénekes és dr. Munzlinger Attila asztrofotós is.

Csíkszeredaiak szervezték az előadást csíkszeredaiaknak – mondta a bevezetőben Nagy Péter. Csíkszeredai előadókat hallhatott a közönség, a háttérben pedig csíkszeredai fotóművészek fotóit vetítették ki, amelyeken a fény volt főszerepben. A fényről gondolkodókon kívül, a témához kapcsolódó helyi történetekkel is fűszerezte az előadást Nagy Péter, de kísérleteket is bemutattak a szervezők. A kísérletekhez magyarázatokat is fűztek, így a közönség láthatta is a jelenségeket, illetve a természettudomány-történeti kontextust is megismerhette.
A tömbökre osztott előadáson Nagy Péter időrendi sorrendben beszélt a fényről gondolkodókról, az ókortól egészen Albert Einsteinig. A tömbök között pedig Györfi Erzsébet népdalok éneklésével tette igazán különlegessé az eseményt. Az est meghívottjaként dr. Munzlinger Attila asztrofotós a távcsövek kapcsán csillagászatról és a csillagászati fényképezésről beszélt, közben pedig a közönség jó néhány csillagokról készült felvételt láthatott a vetítővásznon. Nagy Péter lényegretörően és érthetően foglalta össze, hogyan gondolkodtak az ókori tudósok ‒ Thalész, Empedoklész és Arkhimédész ‒ a fényről. Továbbá többek között szó volt Galileiről, a baszrai Alhazenről is, Isaac Newtonról, Christiaan Huygensről, valamint Albert Einsteinről.
‒ Ezek az emberek megpróbálták megmagyarázni a fényt, és a világ nyílt ki előttük – összegezte az elhangzottakat Nagy Péter.
A Csíki Moziban levő helyeknek csupán harminc százalékát foglalhatták el a nézők, de a lehetőségekhez mérten telt ház volt a moziban, és a közönség nagy érdeklődéssel követte az előadást. Az eseményről készült videófelvétel is, amely visszanézhető a YouTube-on.

Péter Ágnes