Felvidéki tájak

Színes, látványos fotók. Két hétig látogatható Fotó: Molnár István Múzeum

Festői tájak, ikonikus épületek kicsit másként, a megszokott ábrázolástól eltérő módon köszönnek a látogatókra a székelykeresztúri Molnár István Múzeumban. Tegnap délután ugyanis megnyitották a Ladislav Struhár felvételeiből készült kiállítást. A látványos fotókat felsorakoztató tárlatot két héten át tekinthetik meg az érdeklődők. Hadnagy Éva tudósítása. 

A székelykeresztúri kiállítás egy sorozat része, az esemény szervezője ugyanis a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, amely a Művészet Karaván elnevezésű programja keretében, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával mutatja be a Felvidéken készült felvételeket Hargita megye városaiban. A felnagyított fotók az elmúlt két hétben Csíkszeredában voltak közszemlén, a kiállítás második állomásaként érkeztek Székelykeresztúrra, ahol szintén két hétig tekinthetik meg a látogatók. Ezt követően Szentegyházára költözik a tárlat, végül pedig Székelyudvarhelyen is bemutatják május végén. Amint azt Lőrincz Ildikó művészettörténész, a program felelőse elmondta, mintegy 40 tájkép és épületfotó látható a Szlovákiában ismert, de nemzetközileg is igencsak elismert hivatásos fotóművész képeiből.
– Összességében nagyon vonzó és látványos kiállításról beszélhetünk, amely az alkotónak az egyik fotóalbumából készült válogatását mutatja be. A nagyméretű fotók egy része szlovákiai tájakat mutat be más szemszögből, olyan hangulatok megragadása jellemzi a művésznek ezeket a képeit, amely aránylag ritka. Az épületfotókon pedig a több évszázados városrészletek egy-egy szegmensét emeli ki néha szokatlan, de hatásos beállításban. Semmiképp sem a megszokott totálképeket láthatjuk – részletezte a szakember.
A kiállítássorozat célja egyébként a felvidéki magyarok és a velük egyazon közösségben élő emberek mindennapi életének helyszínei, a festői tájak és az ember alkotta környezet bemutatása a Felvidéktől nagy földrajzi távolságra élő Székelyföld lakói számára, illetve fotóművészeti alkotások által közelebb hozni az ő világlátásukat, életszemléletüket.
P. Buzogány Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa szerint igencsak nagy népszerűségnek örvendenek a szabadtéri tárlatok, hiszen ezek jóval több emberhez eljutnak, mint a zárt térben lévő kiállítások. Ezért is döntöttek úgy, hogy a kiállítássorozatot is szabadtérben szervezik meg. Példaként a tavaly nyáron, első próbálkozásként Székelyudvarhelyen, a Haáz Rezső népviselet-ábrázolásaiból készült tárlatot említette, amelyet a múzeum kerítésére helyeztek ki.
– Amíg helyére került a kiállítási anyag, csupán az alatt a rövid idő alatt többen látták, mint egy szokványos beltéri kiállítást összesen. A jó az, hogy két hét alatt több ezer ember meg tudja tekinteni az ilyen jellegű tárlatokat – fogalmazott.
Székelykeresztúron, a Molnár István Múzeumban a kiállított fotók egy része az ipari részleg tárlóinak ablakára került, így csak részben lett szabadtéri a kiállítás.