Feltöltődésre, kikapcsolódásra nyújtanak lehetőséget

Idén is megrendezik az immár hagyományossá vált Édesanyák Hete programsorozatot Csík­szeredában. Tegnap hivatalos megnyitóval és fényképkiállítással kezdtek, majd a sepsiszentgyörgyi Folker együttes Eszes Gyurka és az ezmók című hangulatos lemezbemutatóján vehettek részt az érdeklődők. A programok szombatig tartanak, online lehet bejelentkezni.

Minden évben május elején, az anyák napi héten kezdték ez idáig a rendezvényt, de a járvány miatt alkalmazkodniuk kellett a szervezőknek.

– Folyamatosan követtük a fertőzések számát, több időpont-csere után lett végleges az ötnapos program. Tartottuk a kapcsolatot a hatósággal, az esemény támogatóival és a megyei önkormányzattal. Az eseményeknek Hargita Megye Tanácsának márványterme ad otthont – mondta Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének vezetője.

Hozzátette, az egészségügyi előírásoknak megfelelően zajlanak a programok, ezért regisztrációhoz kötött a részvétel a különböző foglalkozásokon. A jelentkezőket üzenetben értesítik arról, hogy személyes vagy virtuális tudnak lehetőséget biztosítani.

– Igyekszünk rugalmasak lenni, hiszen hozzászoktunk ahhoz, hogy pillanatok alatt változik a helyzet. A Facebook-, illetve a web-

oldalakon folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket, ugyanitt elérhető a regisztrációs platform is. Ennivalót szükséges hozni otthonról, az innivalót mi biztosítjuk – tette hozzá az egyesület elnöke.

A belépés előtt hőmérsékletet mérnek a szervezők, majd fertőtlenítés után lehet helyet foglalni a teremben. 25 fős csoportokban fognak dolgozni, a programok egy részét online is közvetítik.

Tiboldi Bea elmondta: céljuk felvilágosító jellegű programokkal segíteni a családokat, a várandós anyákat és kisgyermekes szülőket.

– Ez amolyan svédasztal, amelyről mindenki kedve szerint válogathat, töltekezhet. A májusi, tavaszindító rendezvényünk egész évre feltöltötte a szervező csapatot, hisz új barátságok születtek a helyszínen, régi ismerősöket láthattunk viszont, szóval ez a hét mindig a családias hangulatától volt szép, színes és kedves számunkra – tette hozzá a szervező.

Mint mondta, fontos szempont a jótékonykodás is, így a háromgyerekes édesanya, Karda Renáta kezelésére gyűjtenek anyagiakat. Sok emberen, intézményen, kialakult helyzeten segített már a helyi közösség idén, sok gyűjtés és adományozás zajlott vagy zajlik lelkes civil szervezetek, zenészek részéről, és még mindig nagyon sokan vannak, akiken segíteni kellene. 

– Zenés programmal indítunk, lemezbemutatót hoznak el a sepsiszentgyörgyi Folker együttes tagjai, de lesznek kézműves-foglalkozások, Ringató foglalkozás tipegőknek anyukájukkal, babahordozó technikák bemutatása, torna szülés előtt és után, anya-baba torna, de az otthonoktatás, az ökolábnyom, vegyszermentes háztartás is kedvenc téma. A kamaszokról is szó esik majd, társasozás, szoptatási tévhitek eloszlatása, könyvbemutató, a szülés utáni traumákról is szó esik majd, betekintést kapunk a védőnői rendszer aktuális helyzetéről is megyénkben, illetve a várandósok megtudhatják, hogy milyen is járvány időben szülni, gyermekeinknek születni e világba. A programot elcsendesüléssel zárjuk, kinek hogyan sikerül ez ebben a furcsa, embert próbáló időkben – zárta beszámolóját Tiboldi Bea.