Felszerelést kaptak húsvétra a farkaslaki önkéntes tűzoltók: Bevetési ruhákkal gyarapodtak

Nem várt, de szívesen fogadott adomány

Tovább gazdagodott a Farkaslaki Önkéntes Tűzoltó Egyesület felszerelése. Múlt hét pénteken ugyanis a békéscsabai tűzoltóság bevetési ruhákat adományozott az önkéntes alakulatnak.

Miklós Áron, a farkaslaki önkéntes tűzoltók parancsnoka elmondta, meglepetésszerűen érte őket a felajánlás, hiszen eddig nem ápoltak semmilyen kapcsolatot a békéscsabai tűzoltókkal, ugyanakkor reményét fejezte ki az iránt, hogy a jövőben lesz alkalmuk szorosabb kapcsolat kialakítására. Ugyanakkor hozzátette, egy Farkaslakára sokat járó személy közreműködése által részesültek a békéscsabai tűzoltók ajándékában. Továbbá köszönetét fejezte ki Maczek Szilárd békéscsabai tűzoltóparancsnoknak, valamint Nemecz Péternek, a katasztrófavédelem alparancsnokának a felszerelésért. A békéscsabai tűzoltók jóvoltából 6 darab bevetési kabáttal, egy pár rosenbauer bevetési csizmával és egy mászóövvel lettek gazdagabbak a farkaslaki önkéntesek. Miklós Áron azt is elmondta, felszerelés szempontjából nagyon jól áll az önkéntes alakulat, hiszen több mint 20 darab minőségi bevetési ruhával rendelkeznek, légzőkészülékeik is vannak, igaz, ebből még elkelne pár darab. Felszereléseik nagy részét pályázatokból és a helyi önkormányzat támogatásával szerzik be, évről évre igyekeznek bővíteni eszköztárukat.
Nemrégiben egy új tűzoltóautóval is bővült gépparkjuk, így már három járművel tudnak a bajbajutottak segítségére sietni.
– Az új bevetési jármű 2 ezer liter víz szállítására alkalmas, ugyanakkor mindenféle modern eszközzel ellátott, műszaki mentésre is használható. Többek között két gyorsbeavatkozású, 100 méter hosszúságú tömlő, feszítő-vágó felszerelés és kiemelhető reflektorok is vannak az autón – részletezte a parancsnok.
Az új tűzoltóautó forgalomba íratása jelenleg is zajlik, így egyelőre azt még nem tudják használni. A tűzoltóparancsnok hangsúlyozta, szerencsére nem volt szükség rájuk az utóbbi időben.

Idén három bevetésen vettek részt
Tavasszal általában megnő a tűzoltók dolga, akár hivatásos, akár önkéntes alakulatról van szó, hiszen a felelőtlenül gyújtott tarlótüzek gyakran komoly pusztítást okoznak. A parancsnok elmondta, idén egyelőre nem volt olyan tűzeset a község területén, ahová ki kellett volna szálljanak, viszont a szomszédos Korond községben már a helyi önkéntesek kellett közbeavatkozzanak egy tarlótűz megfékezésében. Miklós Áron ezt a szigorúbb törvényekkel és a nagyobb büntetésekkel magyarázza, és reméli, nem is lesz szükség majd a közbelépésükre. Hozzátette: idén három bevetésen vettek részt, három lakástűznél segédkeztek a lángok megfékezésében.

Hadnagy Éva