Felszerelés nélkül próbálta megmászni a vasalt utat

Egy turistát mentettek ki szombaton a Hargita megyei hegyimentők a Gyilkos-tónál lévő via ferratáról: a férfi a szükséges felszerelések nélkül próbálta megmászni az útvonalat, de közben elakadt. A bajba jutott végül az arra járó turistáktól kért segítséget.

Via ferrata a Gyilkos-tónál. Nem mindenkinek ajánlott                                                            Fotó: Márk Boglárka

Elekes Huba, a gyergyószent­miklósi hegyimentők vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a férfi a hegymászáshoz szükséges, kötelező felszerelések nélkül próbálta megmászni a via ferratát. Többek között nem volt nála sisak, kesztyű és nem volt kötéllel sem rögzítve.
– Kamikazeakció volt. Hám, önbiztosítás, bármilyen felszerelés nélkül próbálta megmászni a 170 méteres szintkülönbségű vasalt utat a férfi. Az „út” felénél jött rá, hogy az előtte lévő szakasz egyre nehezebb és veszélyesebb. A férfi segítségkérését az arra járó turisták hallották meg, ők értesítettek minket – mondta Elekes Huba.
A helyszínre kiérkező hegyi­mentők segítettek a férfinak a via ferrata megmászásában, aki végül a szokásos turisztikai útvonalon folytatta a leszállást.
Elekes Huba azt is megjegyezte, hogy a férfi egy átlagos kirándulásra volt felszerelkezve, semmiképpen nem a via ferrata megmászására.
– Az útvonal a haladó hegymászóknak van kijelölve, ahol kötelező a megfelelő felszerelés. Például a csizma, a heveder, az önbiztosítás, a sisak és a kesztyű. Akik nem rendelkeznek ezekkel az eszközökkel, bérelhetnek a hegyimentőktől és a Gyilkos-tónál számos helyen is – tette hozzá Elekes Huba.

HN-információ

: