Felrobbant egy gázpalack Gyergyócsomafalván, kigyulladt a konyha

Felrobbant egy gázpalack Gyergyócsomafalván, amelynek következtében tűz ütött ki egy lakás konyhájában – tudatta a Hargita Népével Alina Maria Ciobotariu, a Hargita Megyei Olt Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője.

A helyszínre egy rohammentős, illetve két tűzoltóautós egység érkezett ki. A gyergyószentmiklósi hivatásos tűzoltóknak a helyi önkéntes alakulatot is segítségül kellett hívniuk.

A lakásból két személyt menekítettek ki, hárman pedig még a tűzoltók megérkezése előtt kimenekültek az épületből. A szerencsétlenség következtében egy nő könnyebb égési sérüléseket szenvedett, két gyermek pánikrohamot kapott.

A kezén megégett nőt, valamint egy gyermeket – aki pánikrohamot kapott – a gyergyószentmiklósi kórházba szállították.  Az tűzoltóság által közölt információk szerint az eset egy tömbházlakásban történt, amikor a háziasszony – akit később kórházba szállítottak – egy öngyújtóval próbálta megvizsgálni, hogy szivárog-e a gázpalack.

Az eset kapcsán a tűzoltóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy ha otthonunkban megérezzük a jellegzetes gázszagot, azonnal zárjuk el a palackot és a kályhát is. Nyissuk ki az ablakokat, ajtókat mintegy 30 percig, hogy kiszellőzhessen a lakás. Ez idő alatt ne gyújtsunk meg gyufát, öngyújtót, ne nyúljunk a biztosítékokhoz, riasztókhoz, telefonokhoz, nem cigarettázzunk, és ne használjunk semmilyen tűzforrást, mielőtt kiszellőztetünk.

Mindig először a gyufát gyújtsuk meg, és csak azután indítsuk el az aragázkályhát. A gázpalackokat csak a rendeltetésének megfelelő szerrel töltsük fel, és csak az erre engedélyezett helyszíneken.

Soha ne lánggal ellenőrizzük, hogy szivárog-e a palack vagy a csövek. Szappanos, habos vizet használhatunk erre a célra.

HN-információ