Felperesek a híd árnyékában

Nagyszabású építkezés a kapu előtt. A házaikat féltik | Fotó: Vlaicu Lajos

Kártérítés reményében lakók egy csoportja pert indított Csíkszereda Polgármesteri Hivatala ellen, kérve az idei év legnagyobb infrastrukturális beruházásának felfüggesztését. A város székelyudvarhelyi kijáratánál lévő vasúti felüljáró szomszédságában élők azt is nehezményezik, hogy nem egyeztettek velük a munkálatok megkezdése előtt, és az is kérdéses, hogy az épülő szélesebb híd mellett a teherautók be tudnak-e fordulni majd a pékséghez.

Hat, a város székelyudvarhelyi kijáratánál levő vasúti felüljáró szomszédságában ingatlannal rendelkező tulajdonos perelte be Csíkszereda Polgármesteri Hivatalát, a polgármestert és az önkormányzati testületet kérve a híd átépítési munkálatainak felfüggesztését. A helyszínen hétköznap délután tartottunk terepszemlét, arra keresve választ, hogy miként befolyásolja az ott élők mindennapjait az átépítés, mi a valós céljuk a perrel és melyek a félelmeik, illetve reményeik a felújítással kapcsolatban. A lakók között volt, aki készségesen mesélt, mások nem kívántak nyilatkozni a sajtónak.
A híd szomszédságában élők beszámolói alapján egyértelműen kiderült, hogy a hídépítést megelőzően nem egyeztettek velük, ahogyan arra előzetesen szóbeli ígéretet kaptak a városvezetéstől. A lakossági beszélgetésre akkor került sor, amikor már a pert elindították. A per kezdeményezői közül a helyszínen Bors Attilával és nejével sikerült szóba állni, akik elmondták, hogy szomszédjuk az egész építkezést le szerette volna állíttatni, azzal kereste meg őket.
– Erre nem láttunk esélyt ekkora beruházásnál, hiszen a híd már korábban is itt állt, még mielőtt ideköltözött volna bárki is, tehát ezzel együtt kell élni. Az építőcég munkásai nem hibásak, mi több, nagyon segítőkésznek bizonyultak. Amikor a híd tartóoszlopának 22 méteres fúrását végezték, minden csupa iszap volt, de szó nélkül jöttek és eltakarították, a ház falát letakarták, mondjuk, nehéz időszak volt, mert nappal is villanyt kellett használjunk – mondta az építkezés szomszédságában élő házigazda. Hozzátette: talán eddig ők szenvedték a legtöbb kárt a hídépítés során, viszont türelmesnek kell lenniük, hiszen ha elkészül, talán kevesebb zaj és probléma lesz, mint korábban a régi hídnál.
– Korábban előfordult, hogy a hídról tégladarabokat hajítottak sorba mindegyik ház tetejére, mondjuk, amióta a diszkó megszűnt, azóta nincsenek ilyen jellegű hajnali vandálok – mondta Bors Attila. Elmondása szerint a híd idején szinte nem volt magánszférájuk, remélik, a lakások oldalán hangszigetelt falat szerelnek, ami ezt a problémát megoldja. A perbe kártérítés reményében álltak bele, de egyelőre nem tudják, mekkora összegre számíthatnak.
– A kalákaperbe beleálltunk, hátha lesz kárpótlás, legalább az építkezés során elszenvedett problémák miatt, amit hangsúlyozok, az építkezés dolgozói minden módon próbáltak enyhíteni. Ha sár volt, törtkövet hoztak, takarítottak stb. Viszont így is két hónapig szinte lehetetlen volt a közlekedés, iszaptenger, az állandó munkagépek jelenléte, száraz időben a por és a munkagépek zaja is nehéz volt, nem beszélve arról, amikor a nehéz régi elemeket a daruval a ház teteje fölött emelték át, attól tartottunk, hogy rázuhan a házunkra – mondta a per egyik érintettje. – Viszont ha a nyolcvankilencet megelőző terveket kivitelezik, akkor most a házaink helyén vasúti vonal futna a malomhoz, tehát itt házak sem állnának – mondta a nyolcvanegyedik évében járó ott lakó.

Nehéz az élet a város legnagyobb volumenű építkezése közvetlen környékén | Fotó: Vlaicu Lajos

Szinte elviselhetetlen

Ötvös Alexandru, a szomszéd elmondta, nem is él a helyszínen, mivel a vonat, az autók állandóan zavarják.
– Éjszaka nem is tudok aludni, csupán a kutyát jövök ide gondozni. Arról ne is beszéljek, hogy a város ezen részéről az alapinfrastruktúra is hiányzik, nincs komfort- és biztonságérzetünk. A mentőszolgálat és a taxi a Hargita utcának ezt a részét nem is tudja házszám szerint azonosítani – hívta fel a figyelmet Ötvös. Arra a kérdésre, hogy mekkora pénzösszegre tartanak igényt a lakók, nem tudott válaszolni, ő személy szerint egy más helyszínen található ingatlancserét is elfogadna.
A híd szomszédságában élők beszámolói alapján, a híd előtt és most az építkezés ideje alatt is majdhogynem elviselhetetlen a környéken az élet. Azt semmi esetre sem szeretnék, hogy a híd a házukhoz közelebb kerüljön. Külön felhívták a figyelmem, hogy a helyi Harmopan céghez a kamionok behajtását is nehezítheti a híd szélesítése.
Megkerestük Szőke Domokos volt alpolgármestert, aki csak annyit jegyzett meg, hogy korábban is határozott véleménye volt a hídépítésnél erre vonatkozóan, de nem szeretne nyilatkozni az ügyben. Albert Lászlóhoz, a Harmopan Rt. ügyvezető igazgatójához irányított.
Albert Lászlót telefonon értem el, elmondta, a híd város felőli oldalán van az általa vezetett vállalkozás kamionos és gyalogos bejárata is.
– Ebben a tekintetben már a régi városvezetéssel megkezdtük az egyeztetéseket, levelezéseket. Történtek tervmódosítások is, például a híd végénél található körforgalmat eltolják a buszmegálló irányába azért, hogy nekünk könnyebb legyen a kijárás. A fő problémánk azonban a hídszélesítés, amelyet a hídon kialakított biciklisávok tesznek szükségessé mindkét oldalon, mert ez elvesz az úttestből. Elméletileg megvalósítható a ki-be járás, de gyakorlatilag majd később derül ki. Hamarosan pontosabb információkat is megtudunk, mivel az egyik oldalon a bővítés heteken belül elkészül. Addig mi is elvégzünk néhány szimulációt, és utána majd meglátjuk, egészen pontosan mi a helyzet – mondta Albert László. Hozzátette: a terveket látták, ismerik, aggályaikat is elmondták a tervekkel kapcsolatban, a meghallgatáson kívül egyelőre nem sok eredménnyel. – Pályázati munkáról lévén szó, tudjuk, hogy nem szívesen nyúltak hozzá a tervekhez. Valószínűleg a pályázat írta elő a két biciklisávot is a hídon, nem sok haszna van a kettőnek, de ezt már az önkormányzat tudja jobban – mondta a Harmopan Rt. ügyvezetője. Egyelőre jogi lépésen nem gondolkodnak, először megnézik, hogy a zsaluzatot és a szélesítést követően a szimulációs eredményekkel mire jutnak, tudnak-e vagy sem zavartalanul közlekedni a helyszínen, hogyha nem, akkor gondolkodnak a további lépésen – mondta Albert László lapunk megkeresésére.

Építkezési hulladék, por, iszap. Kitörő indulatok | Fotó: Vlaicu Lajos

A csíkszeredai önkormányzat álláspontja

– A tervek alapján a híd ténylegesen közelebb került volna a házakhoz a törvény által megengedettnél, így a panasz részben jogos volt. Ezt azonban tervmódosítással kijavítottuk már azelőtt, hogy a per elindult volna. Fontos kiemelni, hogy törvénytelenség nem áll fenn – közölte kérdésünkre Bors Béla, Csíkszereda infrastrukturális ügyeiért felelős alpolgármestere. Hozzátette: a felperes az ingatlant már a 2000-es években megvásárolta, így a vásárlás pillanatában is tudatában volt leendő ingatlanja fekvésének, hiszen a híd már akkor a helyén állt.
Továbbá szem előtt kell tartani azt a fontos tényt, hogy a híd már 2016-ban életveszélyes minősítést kapott, így értelemszerűen nem tűr halasztást annak felújítása. A korszerűsítés során, mindamellett, hogy pozitívan befolyásolja majd a város arculatát, biztonságosabb lesz mind a gyalogos-, mind a bicikli-, de az autóforgalom számára is, ugyanis az eddigihez képest egy másfél méteres biciklisávval bővül az út, modern, könnyűszerkezetű elemekből épül, ezáltal lecserélve a nehezebb struktúrájú elemeket – fejtette ki az alpolgármester. Továbbá a híd két oldalán elhelyezkedő hangszigetelő panelek hozzájárulnak a környéken lakók zavartalanabb életviteléhez. Értelemszerűen a híd újítása mind a város lakosságának, mind az átutazóknak modernebb és élhetőbb közlekedést biztosít a jövőben – vélekedett.
A per első tárgyalása Marosvásárhelyen zajlott július 28-án, ez abban hozott előrelépést, hogy Csíkszereda Polgármesteri Hivatala kérésére áthelyezték az eljárást Csíkszeredába. A következő tárgyalás szeptember 28-ra tűzték ki.
– A peres ügy folyamatban van, a periratban egyértelmű az állásfoglalásunk: nem lépünk vissza egy ilyen horderejű beruházástól, ugyanis az önös érdek nem írhat felül egy közösségi érdeket, nem mellesleg a megépülő új híd a felperesnek is biztonságosabb környezetet biztosít – nyilatkozta az alpolgármester.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community