Felmérik az állomány állapotát az állatorvosok

A gazdaságban található haszonállatok általános egészségügyi állapotának felmérése érdekében portáról portára járnak a napokban a körzeti állatorvosok. Az állomány felleltározásának alkalmával egyúttal veszettség ellen a házőrző ebeket is beoltják – tájékoztatta tegnap lapunkat dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője. 

 

Őszre is bőven maradt feladata az állatorvosoknak, annak ellenére, hogy a kötelező állami érdekeltségű, stratégiaakciók zömét előrehozva, tavasszal lebonyolították. Idén hamarabb került sor a vérvételre, a TBC-szűrővizsgálatra, valamint a szarvasmarhák, a juhok és a lovak lépfene elleni oltására is. Jelenleg a kutyák veszettség elleni oltása és a gazdaságok állatállományának állapotfelmérése, adatbázis-aktualizása szerepel a napirenden.

– A vérvétellel együtt tavasszal az állami érdekeltségű stratégiai feladatok többségén túljutottunk. Most, őszire elsődlegesen a kutyák veszettség elleni oltása maradt, a gazdaságokban található állatállomány általános egészségügyi állapotának felmérése – amit jelen pillanatban végeznek az állatorvosok – és az afrikai sertéspestis megelőzését célzó ellenőrzések – mondta a megyei főállatorvos.

Nyilatkozni kell a változásról

Az állatállomány felmérése ugyanakkor nem csupán az egészügyi állapotra szorítkozik: a portáról portára, gazdaságról gazdaságra járó állatorvosok azt is ellenőrzik, hogy a helyszínen talált haszonállatok szerepelnek-e a hivatalos adatbázisban, eltérés esetén pedig a gazdának nyilatkoznia kell az eltérés okairól.

– A sajtón keresztül is számtalanszor kértük a gazdákat, hogy működjenek együtt a körzeti állatorvossal, és az állományukban keletkező mindenféle változásról – születésről, eladásról, elhullásról, vágásról – kötelezően értesítsék az állatorvost. Hangsúlyozom: ez a bejelentés kötelező. Most a kollégák próbálják napirendre hozni az adatokat, de ha nagy eltérést vagy durva rendellenességet tapasztalnak, akkor az esetet jelezve a hatósági állatorvosoknak is kötelező lesz beavatkozniuk, és a mulasztót szankcionálniuk. Sajnos, már voltak ilyen esetek – figyelmeztet a megyei állategészségügyi igazgató.

Teheneit hajtó gazda. Létszámnak és állapotnak is stimmelnie kell

 

Próbálkoznak a kupecek

Az országban még mindig komoly járványtani gondokat és gazdasági károkat okozó afrikai sertéspestis kapcsán Ladó Zsolt örömmel újságolta, hogy Hargita megyében a kora tavaszi esetet leszámítva nem bukkant fel a betegség és nincs kialakult fertőzésgóc: az elmúlt hónapokban a megyében egyetlen gazdaságot sem kellett sem a sertéspestis, sem más, haszonállatokat veszélyeztető kór miatt zárlat vagy megfigyelés alá vonni, ilyen szempontból Hargita megye járvány-mentesnek tekinthető.

A kupecek azonban nem pihennek, az illegális állatszállítmányok kiszűrése érdekében a hatósági állatorvosok továbbra is jelen vannak a közutak mentén: a járművek ellenőrzésére megyeszerte bárhol, bármikor számítani lehet. A fülszám nélküli, ismeretlen eredetű sertések szállítása márpedig kobzással és vaskos pénzbírsággal is jár. A főállatorvos nem titkolja: a téli ünnepekkel és a közelgő disznóvágási szezonnal összefüggésben nő az alkalmi nyerészkedők tábora. Az adott esetben olcsóbban kínált, de ismeretlen helyről származó állatok, vágósertések vásárlásával a gazdák aránytalanul nagy kockázatot vállalnak, hiszen a fertőzés behurcolásával nem csupán a sajátjukat, hanem az egész közösség haszonállat-állományának egészségét veszélyeztetik – figyelmeztet Ladó doktor.

 

Kötelező beoltatni az ebeket

A kutyák kötelező, veszettség elleni oltásának ütemezését az éves periodicitás határozza meg. Helyesebben, hogy az adott eb esetében a két védőoltás közötti idő ne haladja meg az egy évet.

– Tavaly is októberben kezdtük. Hozzánk, a közbeszerzési eljárás után a nyár folyamán már megvásároltuk az oltóanyagot és a kollegák között kiosztottuk. Most egy kalap alatt az állatok egészségügyi felmérésével a kutyák veszettség elleni oltását is megoldjuk – tette hozzá Ladó doktor. A veszettség elleni kampány a rókák esetében ugyanakkor már a végefelé jár. A hatósági állatorvosokkal együttműködő vadásztársulatok a napokban helyezik ki az utolsó csalikat az olyan kotorékok, rókalyukak közelébe, vagy forrásvizek, lakott települések közeli életterekbe, mely a vörös bundások által látogatottak, ugyanakkor a veszettség elleni antitestet tartalmazó rókacsalétkek repülőgépes terítéséből kimaradtak. A főállatorvos épp ezért arra kéri a lakosokat és a természetjárókat, hogy a települések határába, vagy az erdőkben, réteken talált róka-csalétkeket ne érintsék, ne mozdítsák. Az évente végzett immunizálási akció mindenesetre hatásos: Hargita megyében veszettségi esetet a gazdák és az állatorvosok évek óta nem észleltek.Domján Levente