Felmérés: tízből hat tanuló nem ért egyet az érettségi követelményeivel

Fotó: Pixabay

Tíz romániai tanulóból hat nem ért egyet az új oktatási törvény tervezetébe foglalt azon előírással, miszerint az érettségin egy minden szak számára közös írásbeli vizsgát tartanának, amelyen több tantárgyból is felmérnék a végzősök tudását – derül ki a World Vision Románia felméréséből.

A szervezet közleménye szerint a felmérésben megkérdezettek 52 százaléka vidéki, 19 százalékuk kisvárosi, 29 százalékuk nagyvárosi diák. Tízből hatan nem értenek egyet az érettségi keretében román nyelvből, matematikából, természettudományokból, történelemből, földrajzból és társadalomtudományokból tervezett közös írásbeli vizsgával, ugyanakkor tízből heten azt szeretnék, hogy maradjon kötelező vizsgatárgy a szaktantárgy.

A felmérésből az is kiderül, hogy tízből hat tanuló nem ért egyet azzal, hogy az 5–8. osztály tanulmányi átlaga ne számítson be a felvételijegybe. 35 százalék egyetért ezzel az előírással, 6 százalék nem válaszolt erre a kérdésre. A tervezet többek között azt is előírja, hogy a főgimnáziumok felvételi vizsgát hirdethetnek. A megkérdezettek 44 százaléka úgy gondolja, hogy ez esetben csökkennének a hátrányos helyzetű gyerekek bejutási esélyei, míg 37 százalék szerint a többiekkel egyenlő esélyekkel indulnának. A közoktatásról szóló törvény prioritásait illetően a legtöbben a digitalizációt jelölték meg a legfontosabb tényezőként, aztán a felzárkóztató oktatás és a napi egyszeri melegétel biztosítása következik a sorban.

A megkérdezettek többsége szerint az Életre nevelés nevű tantárgynak elsősorban az egészségügyi, a pénzügyi és a környezeti nevelésre kellene fókuszálnia. A felmérésben részt vevők több mint háromnegyede (77 százalék) azt szeretné, hogy a szexuális nevelés legyen kötelező tantárgy, 18 százalék nem tartja szükségesnek ezt, 5 százalék nem válaszolt a kérdésre. A World Vision Románia szerint a diákok 85 százaléka érdeklődik az oktatási törvényekről szóló nyilvános vita iránt, és 79 százalékuk úgy véli, hogy a hatóságok figyelembe veszik a véleményüket e jogszabályok kidolgozásakor.

Agerpres

: an accessible web community