Felkészültek a havazásra

Az előrejelzések szerint megérkezik az első hó a következő napokban a térségbe. Az utak téli karbantartására felkészült a Vitalissima, van készleten csúszásgátló anyag és a gépek is működőképesek. 

Beavatkozásra még nem volt szükség az utakon Gyer­gyó­szentmiklóson, a hókotrásnál használatos gépeket azonban már beüzemelték, kipróbálták, elvégezték a karbantartásukat a Vitalissima Kft.-nél. Felkészültek arra, hogy beavatkozzanak, mihelyt leesik az első hó. 

– Számításaink szerint azt mondhatom, hogy felkészültünk. Van egy komoly eszközünk, az Unimog, amit már egy évet használtunk, vannak emberek, akik dolgozzanak, a fizetésükre is van pénz. A csúszásgátló anyagot is leszerződtük – ismertette György István, az önkormányzat tulajdonában levő vállalat igazgatója. Csak a technika ördöge tehet keresztbe a jó munkavégzésnek – tette hozzá. Az Unimog egymagában is tisztán tudja tartani a város aszfaltutait, ha nem hull egyszerre nagy mennyiségű hó. Ha mégis, akkor a mellékgazdaság eszközeit is használni fogják a hókotráshoz, csúszásgátláshoz. 

A csúszásgátlóként használt homok- és sókeverék egy része már a mellékgazdaság udvarán található. A beszállítóval leszerződött csúszásgátló anyag mennyisége jóval nagyobb ennél, a helyzettől függően szállítják le a további kért mennyiséget. 

– Kétszáz tonna só és több mint 1500 homok van a szerződésben. Nem muszáj mind felhasználjuk ezt a keretet, mindig annyit kérünk belőle, amennyi előreláthatólag szükséges, ezt a hóhelyzet fogja befolyásolni egyértelműen – mondta György István. A gyergyószentmiklósi önkormányzat által létrehozott Vitalissima Kft. közel 30 kilométernyi útszakasz téli karbantartását végzi. Nyáron a közterületek takarítása, a köztéri szemetesek ürítése volt a vállalat feladata. Barabás-Pál Hajnalka