Feljelentést tett a miniszterelnök ellenőrző testülete az oltások elektronikus jegyzékéhez való hozzáféréssel kapcsolatban

Feljelentést tett pénteken a miniszterelnök ellenőrző testülete a legfőbb ügyészségnél az oltások elektronikus jegyzékéhez (RENV) való hozzáféréssel kapcsolatban, miután vizsgálatot folytatott az ügyben az egészségügyi minisztériumnál, valamint az oltási platform kezelésében illetékes intézményeknél.

 

A kormány közleményében leszögezi, a rendszerhez a felhasználói név és jelszó megadásával hozzáférhetnek az oltóközpontok, a megyei közegészségügyi igazgatóságok, a Különleges Távközlési Szolgálat (STS), az egészségügyi minisztérium, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP), a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) és a polgárok, az egyetlen feltétel, hogy romániai IP-címről jelentkezzenek be.

Az egészségügyi minisztérium többszöri igénylésére az INSP hozzáférést engedélyezett a szaktárca számára egy kizárólag számadatokat tartalmazó külön interfészre, a ‘monitorizare_minister’ felhasználói fiók révén. Az ellenőrzések során kiderült, hogy 2021. március 7-én fél óra leforgása alatt 181 sikertelen kísérlet történt a RENV platformjára való belépésre erről a felhasználói fiókról, egy németországi szerver IP-címéről.

A kormány közleménye értelmében a minisztérium négy személyt nevesített, akiknek e felhasználói fiók révén hozzáférésük volt a RENV adataihoz, de nem született írott dokumentum az erre való felhatalmazásról, az ezzel kapcsolatos feladat- vagy hatáskörökről, vagy arról, hogy milyen időszakra van az illetőknek hozzáférésük a platformhoz.

A tiszteletbeli tanácsosi tisztség elégtelenül definiált és szabályozott jogi rendszere lehetőséget teremthet a 2003/161-es törvény által szabályozott érdekellentét és az összeférhetetlenség rendszerének megkerülésére, „ugyanis egy tiszteletbeli tanácsos sajátosan köztisztviselői jogkörrel való felruházása – jelen esetben hozzáférés biztosítása bizonyos adatokhoz vagy információkhoz – nem von maga után az összeférhetetlenséggel és érdekellentéttel kapcsolatos felelősségeket” – áll még a kormány közleményében.