Felfokozott hangulat

Fotó: Miklós Dalma

Ünnepi önkormányzati ülést tartottak pénteken Székelykeresztúron, amit a Keresztúr nevű települések XXII. találkozójának méltó megnyitója követett. Az előzetes program szerint közel húsz település mutatja meg saját értékeit, osztja meg hagyományait egymással, illetve erősíti meg a Kárpát-medencei magyarság összetartozását a városnapokon.

Tizennyolc település küldöttsége érkezett Keresz­túrra a városnapi ünnepségre, amely egyben otthont adott az idei, immár XXII. Keresztúr nevű települések nemzetközi találkozójának. Ebben az évben új településsel bővült a résztvevők listája: Maroskeresztúr most vált a szövetség hivatalos tagjává.
A sóskúti szálló konferenciatermében szervezett péntek délelőtti eseményen Koncz Hunor-János, Székelykeresztúr polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket.
– A találkozó ünnepi pillanat a település életében. Hatalmas megtiszteltetés a Kárpát-medencében található azonos nevű településeket egy időben és egy helyen látni. Nálunk, Székelykeresztúron, mindannyian otthon vannak – hangsúlyozta beszédében a polgármester.
Hozzátette, a hétvégi városnapi programot úgy állították össze, hogy abból kellőképpen tükröződjön a magyar és magyar közötti összetartozás. A délutáni műsor megmutatta azt a kulturális sokszínűséget, amelyet egy nemzetközi találkozó adhat. Minden város hozta magával a különlegességeit – többnyire a népzene, a néptánc, az irodalom, illetve a gasztronómia területén nyújtottak ízelítőt saját lakóhelyük érdekességei közül. Tánccsoportok léptek színpadra Maroskeresztúrról, Ráckeresztúrról, Murakeresztúrról, Sajókeresztúrról, Bodrogkeresztúrról és Kaposkeresztúrról. A zenés előadásokért Ráckeresztúr volt a felelős. A házigazda szombat délelőtt a Keresztúri ízek főzőversenyen mutatta meg a helyi gasztronómiai ínyencségeket, miután majd közösen élvezhették az európai borok In Vino Veritas vetélkedőjét a Molnár István Múzeum pincéjében.
Az ünnepi önkormányzati ülésen elismerésben részesültek azok a keresztúri származású személyek, akik nagyban hozzájárultak a város fejlődéséhez. A kiemelt személyiségek munkásságát Simó Béla tanácsos és Sándor-Zsigmond Ibolya múzeumigazgató méltatta, majd Koncz Hunor-János adta át a díjakat azoknak, akik jelen voltak az eseményen. Az ebédszünet előtt Horváth Tamás, a Keresz­túr Nevű Települések Szövetségének képviselője nyitotta meg a nemzetközi találkozó XXII. felvonását. Kovács József szövetségi elnök nem tudott megjelenni az eseményen, így az alelnök tolmácsolta az ő gondolatait is.
– A találkozó célja, hogy minél jobban megismerjük egymást. Nem kis munka összegyűjteni, meghívni, majd vendégül látni ennyi színes településről érkező látogatót. A hétvége további részében felpezsdítjük Keresztúr életét. Nehezen kivitelezhető, de annál fontosabb esemény az idei találkozó. Egy-egy ilyen alkalom lehetőséget nyújt a már meglévő kapcsolatok ápolására, esetleg újabbak kialakítására. Nemcsak a települések kötik össze egymással az értékeiket, hanem a polgárok is baráti kapcsolatrendszert építhetnek ki. Mindez erősíti a magyarság összetartását – mondta a képviselő.
Bálint Kinga, a keresztúri polgármesteri hivatal sajtóreferense mutatott rá, hogy milyen kihívást jelentett a találkozó megszervezése: közel hatszáz látogatónak kellett szállást és étkezést biztosítani, ráadásul kimondottan olyan programokat kellett összeállítani, amelyek az összetartozást erősítik. Minden vendégségbe érkezett település küldöttsége mellé egy-egy helyi kísérőt rendeltek. Egy hete fejeződött be Petőfi Sándor legendai sírjának a tatarozása – a látogatók többek között ezt is felkereshették. Ezenkívül figyelmükbe ajánlották a Gyárfás-kúriát, Petőfi körtefáját, szobrát, illetve a Keresztúrok parkját is.
– A települések közti kapcsolat jelenleg is gyümölcsöző, az idő múlásával egyre inkább azzá válik. A nyereség többek között a helyi diákok életét érinti, akik idén meghívást kaptak egy általános műveltségi vetélkedőre. Annyira jól teljesítettek, hogy jutalomkirándulásban részesültek. Fontos, hogy a gyermekeket is bevonjuk a szövetségbe, mert így nevelhetünk egy olyan generációt, amely lelkiekben már elköteleződik a Keresztúr nevű települések mellett – mondta a kommunikációs szakember.

Miklós Dalma

: an accessible web community