2021. június 22, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Felfokozott hangulat a magyar–románra

Óriási az érdeklődés a Magyarország–Románia labdarúgó Eu­rópa-bajnoki selejtező mérkőzés iránt. Ez már látszott a jegyértékesítés során is, hiszen közel 200 ezer igénylés futott be a Magyar Labdarúgó Szövetséghez. A tét nagy, legalábbis magyar szempontból. Amennyiben folytatódik a jó magyar sorozat, akkor esély nyílik az Eb-szereplésre. A románoknak papíron ugyan belefér a vereség, de ez az összecsapás a presztízsről is szól.

14_ultrak
A magyar ultrák nem lesznek ott a stadionban. Ettől függetlenül félnek a rendbontástól

[dropcap]F[/dropcap]okozódik a hangulat a Magyarország–Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt. A ma este 21.45-kor kezdődő budapesti találkozó óriási presztízzsel bír.
A hangulatról
A hangulat gerjesztésében ezúttal most a magyar média jár élen, a románnal ellentétben. Októberben, a bukaresti találkozó előtt fordított volt a helyzet. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hivatalos honlapján többek között híres sportolókat és közéleti személyiségeket is megszólaltatott. Ilyen példának okáért Böjte Csaba testvér, vagy épp Risztov Éva olimpiai bajnok hosszútávúszó. A felfokozott érzelmű gondolatok mellett a magyar–román meccs fontosságát, illetve a fair playt is hirdetik. A hivatalos honlap mellett, más magyar sajtóorgánumok is kőkeményen beleálltak a meccsbe.
A fair playre szükség is van. Legalábbis ennek be nem tartásától retteg az MLSZ. Ismert mindenki előtt, hogy a legutóbbi magyar–román, amelyet még a Puskás Ferenc stadionban rendeztek, zárt kapus volt a szurkolók magatartása miatt. Egy újabb botrány még nagyobb büntetést vonna maga után. De a legutóbbi két bukaresti találkozón sem volt „barátságos” a két szurkolótábor viszonya. Sőt! Ezúttal viszont magyar oldalon nem lesznek a stadionban az ultrák – a Carpathian Brigade –, akik tiltakoznak a magyar szövetség – véleményük szerint szurkolóellenes – határozata ellen. Így ők a stadionon kívül felállított kivetítőkön nézik a találkozót. Kérdés viszont, hogy kik lesznek a stadionban, és azok miként gerjesztik a hangulatot. Hangulatgerjesztés a hétvégi magyar bajnoki meccseken is volt, hiszen az MLSZ több klubot is megbírságolt románellenes rigmusok miatt. A klubok 3,2 millió forintot kénytelenek befizetni az MLSZ kasszájába.
Román részről 1100 szurkoló érkezik. Kérdés, hogy mekkora köztük az összefogás, és képesek-e kiállni egymásért és a válogatottért. A román szurkolók ugyanis híresen széthúzóak a magyar szurkolói csoportokkal ellentétben. A legutóbbi két bukaresti román–magyaron ugyanis egymás között is összevertek.
A találkozóra óriási a készülődés mind a román, mind a magyar részről. A román szurkolók a határtól rendőri kíséretet kapnak a stadionig és majd vissza is. A magyar Országos Rendőr-főkapitányság több megyében készenléti állapotot hirdetett a közbiztonság megőrzése céljából.

Az erőviszonyok
Sem a magyar, sem a román labdarúgás nem csillog már a régi fényében annak ellenére, hogy az aktuális világranglista mást mutat. Két közepes szintű csapat összecsapása lesz, amely leginkább a magyaroknak fontos, legalábbis a pontok szempontjából.
A Dárdai Pált váltó Bernd Storck szövetségi kapitány által felkészített magyar csapat ugyanis egy győzelemmel nagy lépést tehet az Eb-re való kijutás felé. Bár még három nehéz mérkőzésük lesz az ősz folyamán. A románoknak papíron belefér a vereség, hiszen a további programjuk „lazább”. Ennek ellenére presztízsként fogják fel mindkét oldalról a meccset.
A hazai oldalon valamivel gyengébben képzett játékosok vannak, főleg a védelemben. Igaz, Dárdai bizonyította, hogy megfelelő szakértelemmel és lelkesedéssel ebből a gárdából is sokat ki lehet hozni. A középpályától felfelé veszélyes a magyar válogatott. Megvannak azok a játékosok, akik meccseket tudnak eldönteni.
A román oldalon Anghel Ior­dănescu kapitány több gonddal is küszködik. „Légiósai” rendre kispadoznak, míg a román bajnokság színvonala sokat esett. Játékosai viszont tapasztaltak. Fénykorukban topbajnokságokban játszottak és megvan a megfelelő rutin. Jelenleg Chiriches a legnagyobb név, de a jolly-joker Sanmartean, vagy épp a remek formában levő, de Iordănescu kegyeit nem élvező Budescu képes olyan szintű egyéni megoldásokra, amellyel zavarba hozható a sebezhető magyar védelem.
A magyar–román után viszont nem áll meg az élet. A két csapat nagyon hamar le kell vonja a következtetéseket, hiszen hétfőn még fontosabb találkozók elé néznek, amelyek végképp kulcsfontosságúak a csoport végeredményét tekintve. A magyarok Belfastba utaznak, ahol Észak-Írország ellen kell játszanak, míg a románok a botladozó görögöket fogadják. Valójában ez az utóbbi két meccs bír óriási fontossággal a csoport végeredményét tekintve. A magyarok októberben előbb Feröert fogadják, majd Görögországban zárják a selejtezőt, míg a románok Finnországot fogadják és Feröeren zárnak.

Darvas Attila

Kapcsolódó cikkek:

Az embereknek mindig is igényük volt arra, hogy történeteket meséljenek

André Ferenc Csíkszeredában született, jelenleg Budapesten él. Fiatal slammer, költő, a Babeș‒Bolyai Tudományegyetem doktori iskolájának hallgatója. Kortárs román lírát fordít, slam poetry bajnokságokat és...

Radikalizmus?

Radikalista, szélsőséges – az emberek általában negatív jelentést tulajdonítanak ezeknek a szavaknak. Időnként, talán a radikalista nézőpont szükségszerű, bizonyos helyzetekben és kérdésekben megengedett, ami...

Legfrissebb