Felfelé ívelő mozgalmak

Az aratóünnepségen felelevenítették, hogyan dolgoztak elődeink Fotók: Bálint Katalin

Csíkszentlélek községben a 2004-es megalakulást követően talán soha nem látott közösségi élet alakult ki, amihez leginkább a hagyományőrző csoport és a nemrégiben alakult ifjúsági fúvószenekar járult hozzá leginkább. Megyejáró rovatunkban ezen a héten a Nagy István-Alfréd polgármesterrel és Nagy Gézával, a hagyományőrző csoport vezetőjével készült beszélgetést olvashatják.

Csíkszeredától öt kilométerre, a várostól délkeletre, a Bánátus-patak völgyében fekszik Csíkszentlélek község. Alszeg, Boroszló, Fitód és Szentlélek nevű tízesei máig különállóak, emellett Csíkmindszenttel és Hosszúaszóval kiegészülve egy községet alkotnak. Szentlélek közigazgatásilag 2004-ben vált külön Csíkszentkirálytól és kezdte meg önálló életét.

A technika kizárja az érzelmeket a mezei munkából

Nagy István-Alfréd polgármesterrel az idei, júliusi aratóünnepség idején beszélgettünk. Elmondta, a településen nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományápolásra.
– Megéljük és átéljük a hagyományokat, régi szokásokat. Az elődök verejtékes munkája előtt fejet hajtunk, olyan időkben, amikor a technikai fejlődést értékelik jobban. Az aratóünnepnek közösségteremtő és -formáló ereje is van, hiszen a jól elvégzett munka után az aratók közösen fogyasztották el a hagyományos kaszásételt, majd a napot az úgynevezett bekötőbál zárta – mondta a polgármester.
Kiemelte: a hagyományőrző események jó alkalmak arra, hogy a fogyasztói társadalmunkban, amikor hozzá vagyunk szokva a kényelemhez és a bőséghez, átgondoljuk, hogy jobban meg kellene becsülnünk azokat a dolgokat, amelyek körülvesznek bennünket.
– Fontos, hogy mindenki a saját életében, amiben csak lehet, észszerűsítsen, takarékoskodjon, becsülje meg azt, amije van, mert olyan világ jön, ami komoly változásokat hoz életünkbe. Mára a technika megállíthatatlan fejlődése kizárta az érzelmeket a búzamezőkről és minden korábban hagyományosnak számító, a közösség erejét igénybe vevő munkából. Erről már csak az idősebb generációknak vannak emlékei – világított rá Nagy István-Alfréd. Hozzátette: ezt a pillanatot kell megragadni, amíg van, kitől látni, hallani és tanulni.
– Kevesen tudják, vagy a fiatalabb generáció tagjainak fogalmuk sincs róla, hogyan is dolgoztak nagyapáink, nagyanyáink. Éppen ezért tartjuk fontosnak a közösség életében, hogy a fiataloknak megmutassuk ezt.

Nagy Géza épp ellenőrzi a búzaszemeket, hogy megérettek-e az aratásra

Legalább tudjanak róla a fiatalok

Nagy Géza, a Csíkszentlélek községi hagyományőrzők vezetője szintén kiemelte, hogy a településen fontos a hagyományőrzés.
– A falu öregei elhunynak, és néhány év múlva az sem lesz, aki megmutassa, hogyan is zajlottak a mezei munkák. Arra gondoltunk, hogy amíg élnek, addig egy-egy ünnep alkalmával összegyűjtjük a község lakóit, és megmutatjuk, miként is dolgoztak néhány évtizeddel korábban. Természetesen tudjuk, hogy nem ezt fogják választani a fiatalabb generáció tagjai megélhetésnek, viszont nem baj, ha ismerik a korábbi technikákat is. Ezzel a családban is így voltam, nem vártam el a gyerekeimtől, hogy ehhez hasonlóan éljenek, de megmutattam, hogy tudjanak róla – nyomatékosított Nagy Géza.
A település életében a hagyományőrző csoport igyekszik minden lehetőséget megragadni és bekapcsolódni a falu körforgásába. Sőt, a hagyományőrző csoport vezetőjének elmondása alapján, mindezt a különböző korosztályok bevonásával teszik.
– Biztatjuk a gyerekeket, fiatalabbakat, bátran jöjjenek el, jó, ha kíváncsiak az eseményeinkre. Ilyen alkalmakkor azt érezzük, hogy talán nincs minden veszve a rohanó világban, amiben élünk – mondja Nagy Géza.
A hagyományőrző csoport az idén másodjára szervezte meg az aratóünnepséggel egybekötött hagyományőrző eseményt.

Kaszával vágják a búzát. Régi korok emléke

– A polgármester tavaly született hagyományteremtő gondolatát idén is sikerült megvalósítani. A mi feladatunk, hogy innentől minden évben, ameddig csak erőnk engedi, megszervezzük ezt – mondta a hagyományőrző csoport vezetője. Kiemelte: az aratóünnepélyen túl minden évben a község farsangi mulatságát, a karácsonyokat és minden jelesebb ünnepséget próbálnak műsoraik révén színesíteni.
A hagyományőrző csoport mellett az idén fúvószenekar is alakult a Csíkszentlélek községén belül található három település – Csíkszentlélek, Csíkmindszent és Fitód – fiataljaiból Sándor Árpád karnagy vezetésével, hívta fel a figyelmet Nagy István-Alfréd.
– A zenekar nemrégiben alakult, ám rohamosan fejlődik, az idén már bemutatkozhattunk a Csík­szentgyörgyön tartott Alcsíki Fúvóstalálkozón. Az elkezdett úton mindenképpen haladni szeretnénk, továbbfejlődni és felzárkózni ezen a téren is a többi település egyre híresebb zenekaraihoz. Mindemellett természetesen a fiatalokból verbuválódott együttes a továbbiakban a község minden jeles eseményén fellép, és hozzájárul előadásaival a rendezvényeink színvonalasabbá tételéhez – mondta a polgármester. Hozzátette: a községben lelkesedésből nincs hiány, fiatalok és idősebbek egyaránt szívesen kiveszik részüket a közösséget szolgáló és formáló eseményekből.

Sarlóval a kézben. Munkára készen állnak az asszonyok is

Vlaicu Lajos

: an accessible web community