Féléves munkájáról számolt be Antal Lóránt

Az elmúlt fél év parlamenti munkájáról számolt be Antal Lóránt szenátor Székelyudvarhelyen hétfőn. Többek között a kiszolgáltatott energiafogyasztók helyzetének rendezéséről szóló törvény kidolgozását emelte ki, és esetleges nagyobb székelyudvarhelyi beruházások kérdése is szóba került. Ebben a témában őszre ígért konkrét válaszokat a politikus.

Munkájáról tájékoztatott Antal Lóránt szenátor. Energiaügyekben otthon van

Antal Lóránt az új mandátumában a szenátus Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottságának elnöki tisztségét tölti be. Parlamenti munkája fókuszában az energetikai ügyek, a villamos és gázhálózatok fejlesztése, illetve a terelőutak kérdése áll.

– Javaslatomnak köszönhetően például már nem kérhetnek bérleti díjat az önkormányzatoktól a villanyoszlopok tulajdonosai, hiszen ez idáig az oszlopokra szerelt kamerákra nem, de a hozzá tartozó kábelekre és egyéb szerelésre bért számoltak fel – hangzott el a szenátori irodában tartott beszámolón.

 

Az energiaszegénység kezelése

Antal elmondta azt is, hogy dolgozik már az a fejlesztési társulás, amely célul tűzte ki az udvarhelyszéki hiányzó vagy elégtelen gázhálózatok kérdésének négy-hat éven belüli megoldását.

– Nagy lemaradások vannak a villanyhálózat tekintetében is az egész megyében, lobbizni kell a fejlesztésekért – tette hozzá a szenátor.

A hazai háztartások húsz százaléka energiaszegénynek minősül, a fogyasztók, akik jövedelmük 10-16 százalékát energiára költik, kiszolgáltatott energiafogyasztók. Még konkrétabban fogalmazva: azok a családok tartoznak a vulnerábilis energiafogyasztó kategóriába, akiknek egyénenként 810 lej nettó jövedelmük van, egyedül élők esetében ez az összeg 1450 lej. Miután az Antal által vezetett szakbizottság is pozitívan véleményezte a törvénytervezetet, az már a képviselőházban várja a végső szavazást, ősszel már érvénybe is léphet.

– A törvény célja rendezni ezeknek a kiszolgáltatott fogyasztóknak a helyzetét azon túlmenően is, hogy például fűtéspótlékot ad az állam. Épületszigetelést, alternatív energiákra épülő rendszerek kiépítését fogjuk támogatni – közölte a politikus.

Sikerek és ígéretek

Sikerként könyvelte el Antal azt is, hogy végre Székelyudvarhelyen is elintézhető az autóbeíratás, bár a szolgáltatás még jobbításra vár. Célként fogalmazta meg ugyanakkor annak elérését, hogy a járművezetői jogosítványért szükséges vizsgák is teljes egészében megoldhatók legyenek a városban.

A medveügy szintén szóba került. Mint lapunk is megírta, Antal Lóránt a központi sajtó munkatársait meghívta, hogy Kovászna és Argeș megye mellett Hargita megyében is tartsanak terepszemlét, hogy a helyszíneken, a károsultakkal való találkozásokon szerzett tapasztalatok birtokában közelítsenek a problémához.

A jelen lévő újságírók, köztük a Hargita Népe munkatársa is a továbbiakban arra volt kíváncsi, hogy Székelyudvarhely miért marad ki rendre a nagyobb volumenű központi beruházásokból, miközben a megye más települései esetében egyre több pozitív hírről számolnak be az újságok (tanuszodák, utak, egészségház stb.). Antal ezt a jelenséget egyrészt azzal magyarázta, hogy már rég elkezdett projektek értek be mostanában, másrészt pedig megnyugtatott bennünket: vannak tervek, elképzelések és már leadott dokumentációk is, amelyek a Küküllő-parti várost érintik. Konkrétumokat őszre ígért a szenátor.

– Nem igaz, hogy mostohagyermek Udvarhely, mindenkinek, nekem is érdekünk, hogy itt is legyenek megvalósítások – fogalmazott.

Asztalos Ágnes