Videó – Felelősségteljes magatartást kérnek a zarándokoktól

Fotó: László F. Csaba/archív

Az egészségügyi minisztérium és a vallásügyi államtitkárság közös rendeletének közlésével sikerült tisztázni a csíksomlyói pünkösdszombati búcsú szervezésével kapcsolatos kérdéseket. A zarándoklaton tízezrek vehetnek részt, de csakis a járványügyi előírások szigorú betartásával – hangsúlyozza közleményében Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

 

A hagyományos csíksomlyói búcsú szervezését az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság 2021/26-os számú határozata, az egészségügyi minisztérium és a vallásügyi államtitkárság május 14-én iktatott közös rendelete, valamint a jövő hétfői kibocsátásra tervezett polgármesteri rendelet szabályozza.

 

Általános tudnivalók

A bizottsági határozat értelmében tilos szervezett autóbuszos különjáratokkal érkezni a zarándoklat helyszínére. A hívek ezért csak személygépkocsival vagy gyalog, kerékpárral, esetleg lóháton érkezhetnek Csíkszeredába – nyomatékosítja a már nyilvánosságra hozott rendelkezést a közlemény.

A közös rendelet kimondja: a híveknek kötelező a maszkviselés és az 1,5 méteres távolság betartása. Csíksomlyó esetében a hegynyereg felé vezető útvonalakon ellenőrzőpontokat alakítanak ki, és a rendelet értelmében erre felhatalmazott személyzet megtilthatja a részvételt a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató zarándokoknak. Mindazon kegytárgyakat, amelyeket a hívek megérintenek, rendszeresen fertőtleníteni kell.

A hegynyeregben esperességi kerületenként kijelölt helyen gyülekezhetnek a zarándokok. Ajánlott, de nem kizéró érvényű nyakba akasztható azonosítók viselése, amelyet a plébániáktól igényelhetnek a későbbiekben.

Az ellenőrző pontoknál, a fertőtlenítésben és a hívek irányításában az erre kijelölt szakemberek és önkéntesek segítenek. Az önkéntesek online formanyomtatvány kitöltésével (https://tinyurl.com/yvy79pw4) vagy a 0735 209 487-es telefonszámon jelentkezhetnek.

A külföldről – elsősorban Magyarországról – érkező hívek számára a határátlépés lehetséges, a zarándoklaton való részvétel pedig nem tiltott, de esetleges bonyodalmak elkerülése végett a szervezők azt javasolják, hogy a televíziós közvetítést követve lélekben vegyenek részt a fogadalmi búcsún. Szorgalmazzák továbbá, hogy a plébániák lehetőségeik szerint gondoskodjanak arról, hogy az élő közvetítést szervezetten, kivetítőn követhessék a helyi hívek.

 

Technikai tudnivalók

A polgármesteri rendelet értelmében a búcsú előestéjén, 21-én 22.00 órától szombaton 18.00 óráig lezárják a közúti forgalom előtt a Szék útját, a Nagymező, a Kissomlyó és a Kájoni János utcát, valamint a Nagyrét utcának a Kaufland előtti körforgalomtól a Szék útjáig terjedő szakaszát. Ezeken az utcákon tilos lesz a parkolás is.

A rendelet azt is szabályozza, hogy a gépkocsiforgalom előtt lezárt útszakaszokon tiltott a kereskedelmi tevékenység közterületeken és magánterületeken egyaránt. Csupán ásványvíz árusítható a szokásos termelő részéről, és természetesen kiszolgálhatják a vásárlókat az állandó kereskedelmi engedéllyel rendelkező egységek (üzletek, éttermek). A búcsú napján a zarándokok útvonalának 2 km-es körzetében tilos bármiféle kulturális és sportrendezvény szervezése.

Az áthaladó forgalom a terelőúton kerülheti el a várost. A Székelyudvarhely irányából érkező zarándokok a Baromtér utca mentén, valamint az utca és a vasút közti területen parkolhatnak. A Sepsiszentgyörgy felől érkezők a Brassói út mentén hagyhatják személygépkocsijukat. A Gyergyószentmiklós irányából ide látogató zarándokok járművei számára a terelőút körforgalmától (RAR) a Taploca utcai körforgalomig jelölik ki a parkolókat, és a Gyimesek felől érkezők számára is a terelőúttal való találkozástól a taplocai körforgalomig terjedő szakasz szolgál parkolóként. A Csíkcsomortán felől érkezők a Kájoni János utca csobotfalvi végén, a várost Csíkszentlélek felől megközelítől pedig a Szentlélek utcán, a városbejárathoz közeli szakaszon és a mellékutvákban parkolhatnak.

„Kérünk minden zarándokot, hogy felelősségteljesen, a szabályozások ismeretében vegyenek részt a fogadalmi búcsún!” – zárul Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának közleménye.