Felelősségteljes gazdálkodást igényel a nárcisz

Májusban nyílik a csillagos nárcisz, amely réteket borít ilyenkor fehérbe. A védett, jellegzetes csillag alakú virág könnyen felismerhető alakjáról és bódító illatáról, amely a lápos, vizes területeket kedveli. A növény a jégkorszakok utáni időszakból származik, megmaradásának kulcsa a felelősségteljes tájgazdálkodás.

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen Hargita megyében, ezen belül pedig Udvarhelyszéken több nárciszmező is fellelhető, többek kötött a Kalonda-tetőn, Oroszhegy mellett, illetve a legnagyobb kiterjedésű Szentegyháza közelében. A Cekend-tetőn található nárciszrét az egyetlen a megyében, ahol nemcsak maga a növény, hanem az öthektáros kiterjedésű terület is védettség alatt áll – tudtuk meg Ambrus László ökológustól. A szakember elmondta, Románia csatlakozott 1979-ben a Berni egyezményhez, amely a vadon élő európai növény- és állatfajok, valamint élőhelyeik védelmére létrehozott nemzetközi megállapodás. Ennek értelmében a csillagos nárcisz is védett fajnak számít, gyűjtése és árusítása éppen ezért tilos. Mindezek mellett Hargita megyében is született egy határozat a nárciszok védelme érdekében. A csillagos nárcisz a jégkorszakok maradványnövénye, Erdélyben több helyen foltszerűen megtalálható, ahol a hagyományos tájgazdálkodás lehetővé tette a megmaradását. Sajnálatos viszont, hogy Oklánd után, a Hagymás-tetőn lévő nárciszrét mára már szinte teljesen eltűnt. A szakember szerint ennek fő oka a nem megfelelő gazdálkodás volt.
– A területek lecsapolása, felszántása, illetve az intenzív legeltetés is a nárcisz eltűnéséhez vezethet – részletezte Ambrus László. Ugyancsak jelentős veszélyforrás a nárciszrétekre nézve a kereskedelmi célokra történő nagy mennyiségű gyűjtés. Az utóbbi időben azonban az ökológus szerint visszaszorult a jelenség.
– Örvendetesnek tartom, hogy a nárciszárusok eltűntek az utóbbi években Székelyudvarhely utcáiról. Ez köszönhető a hatóságok munkájának, valamint annak, hogy meglátásom szerint környezettudatosabbá váltak a lakosok. Tudják, hogy védett a növény, és nem vásárolják – tette hozzá. Elmondta: sajnálatos tény, hogy még most is vannak, akik leszedik, és mivel általában a nagyobb, szebb virágokat keresik, hosszú távon ez akár az állomány elcsökevényesedéséhez is vezethet. Éppen ezért azt ajánlja a szakember, hogy inkább nézzük, gyönyörködjünk a virágokban és csak fotókon vigyük haza. Ambrus László azt is elmondta, ezeken a területeken, a nárciszokon kívül még sok más ritka, védett, látványos növényfaj is előfordul, például a szibériai nőszirom, a zergeboglár, a boldogasszony papucsa, éppen ezért fokozottan figyelni kell a teljes növényállományra, védeni és óvni kell ezeket a területeket.

Hadnagy Éva