„Feladatunk, hogy reflektáljunk a társadalmi kérdésekre”

Az új évad előadásait hirdető plakát a Csíki Játékszín homlokzatán. Szeptembertől lehet új bérleteket váltani Fotó: Balázs Árpád

Hogyan befolyásolja a társadalom az egyén boldogulását? Van-e kiút a társadalmi kötelékekből és csapdákból? – ezekre a kérdésekre keresi a Csíki Játékszín társulata a választ 2015/2016-os évadban. A tematikus repertoárban a Müller Péter- és Spiró György-darabok mellett Anton Pavlovics Csehov népszerű darabját, a Ványa bácsit is láthatja majd a közönség – a négy nagyszínpadi produkcióra érvényes színházbérletek szeptembertől válthatók ki a jegypénztárnál.

Az új évad előadásait hirdető plakát a Csíki Játékszín homlokzatán. Szeptembertől lehet új bérleteket váltani Fotó: Balázs Árpád
Az új évad előadásait hirdető plakát a Csíki Játékszín homlokzatán. Szeptembertől lehet új bérleteket váltani Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]T[/dropcap]öbb szempont alapján, hosszas megfontolást követően állítjuk össze színházunk évente megújuló repertoárját. Elsősorban a társulat foglalkoztatottságát, a művészi színvonalat tartom fontosnak egy-egy darab kiválasztásánál, ugyanakkor kötelességünknek érzem, hogy az adott kor társadalmi kérdésire is reflektáljon színházunk, feltegye azokat a fontos kérdéseket, amelyek nap mint nap foglalkoztatják az embereket, illetve válaszlehetőségeket nyújtsunk – nyilatkozta a Csíki Játékszín új repertoárjával kapcsolatosan Parászka Miklós igazgató. Az évad szeptember 9-én Müller Péter Szemenszedett hazugság című bűnügyi drámájával kezdődik, majd a Hippolyt, a lakáj című film színpadi feldolgozásával folytatódik.

Kövesdy István és Sorin Militaru is visszatér
Parászka Miklós rendezésével kezdi a Csíki Játékszín a 2015/2016-os évadot, Müller Péter Szemenszedett hazugságok című darabjával először húsz évvel ezelőtt találkozott a csíkszeredai színház igazgatója.
– 1990-ben, rögtön a változást követően nyúltam ehhez a darabhoz, úgy érzem azonban, hogy most, huszonöt évvel később sem ritkult azoknak a kérdéseknek a száma, amelyek akkor fogalmazódtak meg bennem a mű kapcsán – mondta a rendező.
A csíkszeredai színház decemberben zenés vígjátékkal folytatja az előadások sorozatát, Somogyi Szilárd budapesti rendező helyett azonban Csíki Zsolt fiatal színházi szakember mutatkozik be a Hippolyt, a lakáj nagyszínpadi produkció rendezésével.
– Az elmúlt három évben Somogyi Szilárd visszatérő rendezője volt színházunknak. Nem szeretnénk tőle elbúcsúzni, az év második felében azonban más elfoglaltságai vannak, ezért egy fiatal és tehetséges rendezőt, Csíki Zsoltot bíztam meg a Hippolyt, a lakáj zenés vígjáték színpadra állításával – közölte Parászka.
Az évad második felében előbb Kövesdy István, majd Sorin Militaru rendező érkezik Csíkszeredába, mindkét színházi szakember dolgozott már a társulatnál.
– Kövesdy István egy alapos és felkészült szakember, ezért nagyon örülök annak, hogy ismét a társulatunknál rendez – jelezte Parászka. Kövesdy egyébként legutóbb a 2013–2014-es évadban, A vihar kapujában című produkcióval jelentkezett a társulatnál, ezt megelőzően pedig Shakespeare Tévedések vígjátékát és más előadásokat is rendezett a városban. Sorin Militaru pedig, akinek munkásságát több országos és nemzetközi fesztivál díjazta, Csehov Ványa bácsi című darabját viszi színpadra, őt korábban a Karnebál című előadás rendezőjeként ismerhette meg a csíkszeredai közönség.

A nézőtéri székek cseréje elmarad
– A nyári szünet alatt sem voltunk tétlenek, hiszen míg tavaly a színpadot nagyobbítottuk meg és hoztuk előbbre, idén az épület tetőterét szigeteljük, valamint a nézőteret takarítjuk ki: a padlót felcsiszoljuk, lakozzuk, a kárpitot kicseréljük – sorolta az igazgató. Parászka Miklós szerint a színház vezetősége szerette volna a nézőtéri székeket is újakra cserélni, az önkormányzat költségátrendezése miatt azonban ez a beruházás a következő évre marad.
– A városvezetőség a felújított Transzilvánia mozi működtetését is a Csíki Játékszín feladatkörébe helyezte, az ehhez szükséges anyagi feltételekről és személyzeti kérdésekről pedig a következő időszakban egyeztetünk a megbízott polgármesterrel – közölte még az igazgató.

Pál Bíborka