Fekete Örs lett az országos hegyimentő szolgálat főtitkára

Az országos hegyimentő szolgálat (Salvamont) főtitkárává választották Fekete Örsöt, Hargita Megye Tanácsa hegyi- és barlangimentő szolgálatának vezetőjét. A jelentős szakmai sikert jelentő kinevezés nyomán első alkalommal lesz Hargita megyei képviselő a testület országos vezetőségében.


Az országos hegyimentő szolgálat vezetőségi tanácsa négy személyből áll: az elnök és az alelnökök mellett a főtitkár tartozik a szervezet legfelső vezetésébe, ezenkívül a szakbizottságok élén állók irányítják a tevékenységet – mondta el a Hargita Népe érdeklődésére Fekete Örs. 

– Hargita megyének a hegyimentés története során soha nem volt képviselője a négytagú vezetőtanácsban. Ez az első alkalom, hogy sikerült elérni egy ilyen komoly pozíciót. Azt gondolom, ez nagy felelősséggel is jár, hiszen az egész hegyimentési tevékenység koordinálása országos szinten rajtunk fog állni – emelte ki a szakember. Hozzátette: a vezetőség hatáskörébe tartozik a szervezet országos működését érintő döntések meghozatala, a mentési procedúrák meghatározása, valamint a kapcsolattartás önkormányza-

tokkal, politikai képviselőkkel. A vezetőség feladatai közé tartozik még az ágazattal kapcsolatos törvényalkotási folyamatokba való bekapcsolódás, oktatásszervezés és minden egyéb probléma, ami a hegyimentést érintheti.

Fekete Örs hangsúlyozta: számos megoldatlan probléma megoldása vár az új vezetőségre. Megemlítette a hegyimentő szolgálatok gépjárműinek megkülönböztető jelzés használatának tiltását, vagy az alkalmazottak nyugdíjazásának problémáját. Az 50 éves múltra visszatekintő romániai hegyimentő szolgálat munkatársai nem jogosultak előrehozott nyugdíjra, és sokan akár 60 éven felül is kénytelenek ellátni munkájukat. 

– Sok a feladat, sok a kihívás, és számtalan új terv, elképzelés vár megvalósításra. Azt gondolom, hogy lendületes, fiatal csapat állt most össze az ország minden részéből. Nagyon remélem, hogy az elkövetkező időszak komoly munkával fog telni, és sok mindent fogunk tenni ennek a szakmának az előreviteléért, fejlesztéséért.