Fejlődést elősegítő pályázatok

Ismertető. Számítanak a támogatásra. Fotó: Hadnagy Éva

Sikeres pályázatról és egy esetleges támogatási lehetőségről számolt be szerdán két korondi egyesület. Az elnyert támogatásnak köszönhetően tovább bővül majd az önkéntes tűzoltók felszerelése, a Pro Muzica Alapítvány pedig bekerült Hargita megye tanácsa részvételi költségvetésébe. Amennyiben elegendő szavazatot gyűjtenek, új, korszerű próbateremet hoznak létre a helyi fúvószenekarok számára.

Augusztus 12-én megnyílt a szavazás Hargita megye első részvételi költségvetésének ötleteire. Huszonkét projekt került bele, amelyek közül a legtöbb szavazatot gyűjtők terveit valósítja meg Hargita Megye Tanácsa. Az érvényesített projektek között a korondi Pro Muzica Alapítvány is szerepel- számolt be a sajtó képviselőinek Balázs Lóránt és Máté Mihály az alapítvány vezetői. Mint mondták, a Pro Muzica Alapítvány a korondi fúvószenekar működését biztosítja 1999 óta. Egy nagyobb fúvós próbaterem kialakítására, vagy a meglévőnek a modernizálására pályáznak, céljuk, hogy egy olyan termet alakítsanak ki, amelyet nemcsak ők, hanem a környékbeli fúvósok is használhatnának felkészülésükre.

–Tapasztalataink azt bizonyítják, hogy egy jól kialakított teremben teljesen más a hangzás, mint egy egyszerű teremben, másként lehet visszahallani az elfújt dallamot, ez pedig nagyban hozzájárul a fejlődéshez- fogalmazott Balázs Lóránt. Jelenleg a próbatermüket a Páll Lajos művelődési ház egyik termében alakították ki, amely fel van szerelve, de közel sem azon a szinten, mint amennyire szükségük lenne a fejlődéshez.

-Az önkormányzattal partnerségben alakítanánk ki nagyobb termet, amelyet hangszigettelt falakkal látnánk el, új padlóval, amelyek mind a jobb hangzáshoz járulnának hozzá. Segítségünkre lenne ötletekkel a makói Magán Zeneiskola is, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, hogy valóban egy professzionális próbatermet hozhassunk éltre- részletezte. Balázs Lóránt elmondta, a zenekar útjainak egyengetésében nagy segítségükre van Dr. Csikota József, a makói Magán Zeneiskola igazgatója, a Kelet-Európai Fúvósszövetség elnöke. Magyarországon öt együttessel ápolnak jó kapcsolatot, jelenleg pedig kialakulóban van egy lengyel, egy montenegrói és egy szlovák kapcsolat is. A Pro Muzica Alapítvány vezetői a lakosok támogatását kérik, hogy szavazataikkal segítsék hozzá az új próbatermük létrehozásához. Hargita Megye Tanácsa ugyanis a nyertes projekteket a szavazatok számának sorrendjében választják ki, az egymilliós keretösszeg felhasználásáig.

Támogatás az önkéntes tűzoltóknak

A sajtótájékoztatón jelen volt Miklós Johanna, a korondi önkormányzat pályázatokért felelős munkatársa, illetve Palkó József, a Korondi Önkéntes Tűzoltóság elnöke. Elmondták, Korond község mind a négy településén működik önkéntes tűzoltó alakulat és saját tűzoltószínnel is rendelkezik mind a négy település, jelenleg azonban csak három tűzoltóautójuk van, amelyek bevethetők. Folyamatban van egy újabb gépjármű vásárlása, amennyiben ezt sikerül beszerezni, akkor az egyik autó felkerül a tanyavilág valamelyik településére. – Jelenleg 48 aktív tagja van az önkéntes tűzoltó alakulatnak a négy faluban összesen, de az utánpótlás is biztosított, hiszen van hat fiatal tűzoltó, akik, ha betöltik 18-dik életévüket csatlakoznak az önkéntesekhez- mondta Palkó József. Addig is részt vesznek a havi rendszerességgel megtartott felkészítőkön, gyakorlatokon, nemrég pedig Magyarországon voltak egy tűzoltótáborban. A korondi önkéntes tűzoltó alakult egyébként jól felszerelt, kihasználják a különböző pályázati lehetőségeket. – Idén a tarlótüzek okoztak sok gondot a környéken, ezért két nagy teljesítményű levegőfúvó vásárlására kértünk 9000 lejes támogatást a megyei tanácstól, hiszen ezek hatékonyan használhatók tarlótüzek esetén- fogalmazott Miklós Johanna.

Átlagosnak számító bevetésszám

Palkó József elmondta, bevetések szempontjából átlagosnak mondható az idei év első nyolc hónapja, egy lakás- és egy melléképületben keletkezett tűzesetnél volt szükség a segítségükre. Tavasszal a tarlótüzek miatt volt többszőr szükség közbeavatkozásukra, legutóbb egy hónappal ezelőtt kellett közbe lépniük, amikor szintén a száraz növényzet kapott lángra. Ezt feltételezések szerint nem szándékos gyújtogatás, hanem a forróság okozhatta- mondta Palkó József. Hozzátette, a korondi önkéntes tűzoltók is rendszeresen részt vesznek versenyeken és szép eredményeket érnek el. Az elmúlt két évben a Szent Flórián Vándorkupán második helyezést értek el és csupán egy másodperccel csúsztak le a dobogó legfelsőbb fokáról. Idén szeptember 30-án rendezik meg Bögözben az önkéntes tűzoltók számára a megmérettetést.

Hadnagy Éva

: an accessible web community