Fejlesztik Sóvidék védett területeit

A Sóvidék Kistérségi Egyesület és partnere, a Vinca Minor Egyesület tegnap délután online sajtótájékoztatón ismertette a Sóvidék Kistérségben található védett területek megőrzését célzó előírások gyakorlatba ültetése című projektet.

A Csigadomb a turisták közkedvelt helye lehet majd                         Fotó: Korond Turisztikai Egyesület/Facebook

A projekt 2020. január és 2022. augusztus között valósul meg, célja a Parajdi Sóhát és Sószoros, a Fenyőkúti-tőzegláp és a Csigadomb természetvédelmi területek biológiai sokféleségének fokozott védelme, valamint a védett területek megőrzését célzó előírások gyakorlatba ültetése. A fenti célkitűzés elérése érdekében a projektcsapat számos tevékenységet valósít meg: kerítés épül a védett területeken, tanulmány készül az invazív fajokról, hat helyen sor kerül a kétéltűek élőhelyének tisztítására, valamint négy forrás karbantartására, megújulnak a járófelületek és ösvények, információs és irányjelző táblákat, padokat építenek, bicikliparkolót helyeznek a védett területek bejáratához. Ugyanakkor a tudatosításra és figyelemfelhívásra is hangsúlyt fektetnek, ezért iskolákban tudatosító kampányt tartanak, információs anyagokat, szórólapokat készítenek, Korondon és Parajdon találkozókat szerveznek, elkészül egy 30 perces dokumentumfilm a védett területekről, valamint egy weboldal is. A pályázat teljes értéke 2 622 883,35 lej, amelyből támogatható érték 2 591 404,37 lej, az EU-s társfinanszírozás értéke pedig 2 202 693,72 lej.
– Célunk, hogy ahol potenciálisan nagyobb a turizmus, fokozottan megvédjük az értékeket. Az előző, ugyancsak partnerségben lefutott pályázatunk során az Ojtoz–Ozsdola természetvédelmi területről készítettünk egy nagyon szép reprezentatív filmet, amely nem­csak a természetvédelemről szól, hanem a településeket és az ott élő emberek szokásait is bemutatja. Igyekszünk itt is ugyanezt elkészíteni, hogy ne csak a növényekről és állatokról beszéljünk, hanem azokról a faktorokról is, amelyek ezeket befolyásolják: hogyan élnek itt az emberek, mivel foglalkoznak, miként használják ezeket a területeket stb.– mondta Para Zoltán Róbert projektmenedzser.

Nagyálmos Ildikó

: