Fejleszteni segítene a tárcavezető Gyergyónak

Ismét egyeztetett a gyergyószéki elöljárókkal Tánczos Barna FOTÓ: BARABÁS-PÁL HAJNALKA

Újból Gyergyóba látogatott Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. Gyilkostói fejlesztésekről, víz- és szennyvízhálózat-bővítésről, valamint árvízvédelmi beavatkozásokról tárgyalt a térség településvezetőivel.

A Gyilkos-tónál kezdte gyergyói terepszemléjét pénteken a környezetvédelmi miniszter. Az üdülőtelep rendbetételéről, infrastrukturális fejlesztéséről, az ülepítők kitisztításáról tárgyalt az illetékesekkel.
– Székelyföld egyik legszebb nemzeti parkja van itt. A környezetvédelmi minisztérium számára az egyik legégetőbb feladat, hogy a környezetszennyezést megszüntessük itt és kiépüljön a szennyvízhálózat – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: anyagi támogatást is nyújtana a minisztérium a gyergyószentmiklósi önkormányzatnak, a gyilkostói beruházások finanszírozásához. A tárcavezető kifejtette: a tó további feltöltődését is meg kell akadályozni, ehhez ki kell tisztítani az ülepítőket hiszen egyik teljesen feltelt, a másik is közel áll ehhez. Egy évekkel ezelőtt elkészült hatástanulmányt „élesztenének újra” ami alapján támogatható lenne a kitisztításuk.
A gyergyószentmiklósi városvezetéssel a víz- és szennyvízhálózat bővítése, a távhőszolgáltatás energiahatékonnyá tétele kapcsán tárgyalt a miniszter a városi kazánháznál.
– Itt a fűtésrendszer bővítése, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és az energiahatékonyság terén tudunk segíteni, hogy megfeleljen az európai uniós rendelkezéseknek a szolgáltatás. Keressük a megoldást arra, hogy finanszírozást tudjunk biztosítani ehhez – közölte Tánczos. A térség településvezetőivel is egyeztetett a miniszter, az árvízvédelem volt terítéken. Tánczos szerint olyan megoldásban gondolkodnak, amely nem igényel nagymértékű beavatkozást a természetbe.
– Árvízvédelmi szempontból meg kell mentenünk a házakat, udvarokat, amelyeknek a védelmét az utóbbi években nem oldották meg. Rendszerváltás volt, a vízügynek erre a térségre egyáltalán nem volt pénze, ezen tudunk most változtatni, jelentős pénzeket tudunk biztosítani a Maros és az Olt ügyeinek a rendezésére is – mondta a miniszter. Újságírói kérdésre válaszolva a medvekérdés kezelésére is kiért. Elmondta: rövidesen új beavatkozási kvótát hagynak jóvá, amelyet szétosztanak megelőzési és beavatkozási kvótákra. A védett fajok védelme fontos, de az emberi élet védelménél nincs fontosabb – fogalmazott a miniszter.

Barabás-Pál Hajnalka