Február 1. a határidő

A literenkénti 1,52 lejes térítés feltételeként január végéig, legkésőbb február 1-ig fogadja a mezőgazdasági munkálatokhoz tavaly októbe és december között vásárolt gázolajszámlák elszámolását a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség.

Legkésőbb február 1-ig maradt idejük a tavalyi negyedik negyedévi mezőgazdasági gázolajár-támogatási elszámolásaik benyújtására a Hargita megyei gazdálkodóknak. Ezúttal a 2020. október 1. és december 31. között vásárolt, mezőgazdasági célokra felhasznált üzemanyag-mennyiségek elszámolására várja a termelőket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). A támogatás a jövedéki adó részbeni visszatérítéséből ered, ennek nyomán a gazdák utólag, az üzemanyagtöltő állomásokon kifüggesztett árhoz képest literenként 1,5258 lejes ár-kompenzációban részesülnek.

Az elszámolható üzemanyag-mennyiség nagysága attól függ, milyen tevékenységet folytat a gazda. A növénytermesztési ágazaton belül a gabonatermelők egy évben hektáronként legtöbb 78 liter üzemanyagra, a burgonyatermelők hektáronként 150 literre, a cukorrépa-termelők 139 literre, gyógy- és fűszernövények termelése esetében pedig hektáronként 100 literre igényelhetik a jövedéki adó részbeni visszatérítését. A gazdák a szabadföldi zöldségtermesztéshez hektáronként évi 148 liter kedvezményes árú üzemanyagot vehetnek igénybe, ugyanezt a mennyiséget az üvegházi termesztés esetében hektáronként 75 literben, a virág- és dísznövénytermesztők hektáronként 100 liter motorinában határozták meg. Az éves szinten, hektáronként elszámolható gázolajmennyiség a kaszálók és természetes gyepterületek gondozása kapcsán 30 liter lehet, míg a takarmánynövény-termesztéshez és a silózáshoz a gazdák hektáronként 130 liter kedvezményes árú üzemanyagot használhatnak fel, de ugyanez a mennyiség érvényes a gyümölcsösök gépesített megmunkálásához is. A szárnyas-tartó telepek számosállatonként 39 liter üzemanyagot, a hizlaldák, sertéstelepek számosállatonként 6 litert, a szarvasmarhatartók számosállatonként 56 liter gázolajat, míg a juh- és kecsketartók 6,75 liter gázolajat számolhatnak el, ugyancsak számosállatonként. A vándorméhészek esetében a literenkénti 1,5 lejes támogatás méhcsaládonként 18 liter üzemanyagra vehető igénybe.Domján Levente