Ezer kérés 4400 hektárra

Az előzetes tervhez képest lassabb ütemben haladnak a területalapú támogatási kérelmek benyújtásával a gazdák, illetve a támogatás-igénylési dokumentumok összeállításában és kitöltésében segítséget nyújtó polgármesteri hivatalok, gazdaszervezetek. Hargita megyében a kampány indulása óta tegnapig ezer gazdálkodó 4400 hektárnyi mezőgazdasági területre nyújtotta be támogatás-igénylését. Haschi András, a kifizetési ügynökség megyei vezetője viszont nem aggódik.

Hargita megyéből a kampány március elsejei kezdete óta eltelt hét munkanap alatt ezer gazdálkodó nyújtotta be a 2021-re szóló egységes területalapú támogatási kérelmét. A földalapú támogatást a megyéből eddig összesen 4400 hektárnyi mezőgazdasági területre igényelték, vagyis a várható területnagyság 2,5 százalékára – tájékoztatta tegnap lapunkat Haschi András, a Hargita megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség igazgatója.

Az intézményvezető elismerte, a viszonylag nehézkes, lassú kezdet nem érte őket váratlanul: a kampány korai, kezdeti időszakában mindig alacsony kérésszámmal szembesülnek, de a korábbi évek tapasztalatai alapján azonban bízik abban, hogy a jövő héttől a beérkező támogatás-igénylések száma látványosan növekedni fog, elérve akár a napi 600-700 kérelmet is. Ahhoz, hogy a tavalyi kérelem-számot elérjék, munkanapokra kivetítve átlagosan több mint félezer területalapú támogatás-igénylés beérkezésére és feldolgozására lenne szükség.

– Egyelőre csak az egyszerű esetekkel foglalkozunk, vagyis azokkal a gazdálkodókkal, akik kisterületet művelnek és nincsenek állataik. Az állattartó gazdáknak sajnos még várniuk kell, a rendszerben egyelőre még nem tudjuk az állatállományra vonatkozó kérelmeket fogadni – tette hozzá a szakember.

A gazdák 2021-re vonatkozó egységes területalapú és állattenyésztési kérelmeit elektronikus úton, illetve a kérelmek kitöltésében segítséget nyújtó önkormányzatok, gazdaegyesületek közvetítésével május 17-ig fogadja az APIA. Tavaly a területalapú támogatási kérelmét Hargita megyéből 24 ezer gazdálkodó több mint 180 ezer hektárnyi mezőgazdasági művelés alatt álló szántó, legelő és kaszálós területre nyújtotta be. Haschi András idénre is hasonló mutatókra számít.

A támogatás-igénylési kampány az APIA kedden közzétett legfrissebb helyzet-jelentése szerint országos szinten is döcögősen halad. A március 1.-8. közötti időszakban az APIA területi kirendeltségeihez országos szinten összesen 42.244 gazdálkodó kérelme érkezett, amikben idénre 131 ezer hektárra igénylik a földalapú támogatást.

Domján Levente