Évekig várt találkozások

Benépesedett a tábor. Két év kihagyás után vették birtokba a sátorozók

Elkezdődött a 31. Tusványos Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor. A fesztivál helyszínén, Tusnádfürdőn a tegnap délután szervezők és résztvevők egyaránt izgatottan készülődtek.

Élményekben nem lesz hiány, ez a rendezők arcán is látszott, akik az elmúlt napokat végigdolgozták, hogy igazi fesztiválhangulatot teremtsenek a fürdővárosba érkezők számára. A fáradtság mellett, az adminisztrációs és szervezési kimerítő munkán túl, ők maguk is készültek az esti koncertre.
A Petőfi színpad – idei nagyszínpad – előtti területet a korábbi, vírust megelőző időszakból talán tanulva, ezúttal a sár ellen ideiglenesen padlóburkolattal fedték le. A Vöröskereszt és a mentőszolgálat munkatársai egész héten át tartó 0–24 órás készenlétben állnak. A sátorozók is lassan benépesítik a számukra kijelölt területeket. Esőre és napsütésre egyaránt felkészülve vágnak neki az előttük álló eseményekben és koncertekben gazdak hétnek.

Tekerés Kovászna megye tájain. Valós erőkifejtés, virtuális terepszemle

Néhány fiatal a sátor felállítását követően vízipipával hangolt az esti koncertek előtt. A lapunk által megkérdezett fiatalok többsége inkább az esti koncerteket várja, azok iránt érdeklődnek a leginkább. A tegnap este az idei Tusványos egyik legnépszerűbb anyaországi rockbandája, a Tankcsapda csapott a húrok közé. A koncert előtt a legelhivatottabb rajongóknak alkalmuk nyílt közönségtalálkozó keretein belül beszélgetni kedvenceikkel.

A sátorozó fiatalok többsége Hargita megyéből érkezett, de Kovászna megyéből, illetve a Nyárád és a Maros partjáról is érkeztek bulizni vágyó fiatalok. A néptáncosok is javában melegítettek, ugyanis már az első este táncház várja a néphagyományok iránt érdeklődőket.
A fesztiválozó fiatalok és idősebb korosztály között egyaránt vannak, akik visszajárónak számítanak, illetve akik először érkeztek kimondottan Tusványos miatt a megye legkisebb városába.
– Ez az első alkalom, hogy sátorral veszünk részt, végre örülünk, hogy kiszabadultunk a vírus okozta kényszerbezártságból – mondta az egyik tinédzser, aki élete első Tusványosára készül.
Tusványos egész területén interaktív foglalkozásokkal és gasztronómiai szempontból is kifogástalan ételekkel készülnek. Akik szeretnék, tandembiciklin virtuálisan bebarangolhatják Kovászna megye legszebb tájait.
A sátorozók és a szervezőcsapat a fesztivál egész ideje alatt jelen lesz, viszont szép számmal akadnak olyanok is, akik bizonyos programok iránt érdeklődnek és kimondottan arra az időpontra időzítik a tusványosozásukat. Persze ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy kissé leüljenek és lazítsanak, ahogy egyik középkorú pár válaszolt kérdésemre.
A diáktábor idejére a tömegközlekedésben semmilyen változás nem történik, a Román Vasúttársaság járatai továbbra is menetrendszerűen közlekednek Csíkszereda és Tusnádfürdő között, akárcsak a buszjáratok, itt sem volt igény újabb járatok indítására. A csíkszeredai taxisofőrök elmondták, ők is készülnek és vállalnak fuvart a harminc kilométerre található Tusnádfürdőre, az úti díj nagyjából 140 és 150 lejbe kerül.

Még néhány pad, és lassan minden a helyére kerül

Első a biztonság

A Hargita Megyei Olt Katasztrófavédelmi Felügyelőség is kiemelt figyelemmel követi a tusványosi eseményeket. Tegnapi közleményükben kifejtik, annak érdekében, hogy a diáktábor biztonságát szavatolni tudják, egy egységük naponta jelen lesz Tusnádfürdőn. Ugyanakkor fokozott figyelmet fordítanak a területen működő kereskedelmi egységek tűzbiztonsági ellenőrzésére.
A résztvevőknek azt tanácsolják, hogy tartsák be a szervezők és a hatóságok javaslatait. Felhívják a figyelmet arra, hogy a résztvevők ne használjanak nyílt lángot gyúlékony anyagok közelében, ne dobják el az égő cigarettacsikkeket, ne hagyják felügyelet nélkül a gyerekeket, és ne zárják el a bejáratokat, akadályozva ezzel a helyszínre érkező tűzoltók munkáját.
Vihar esetén arra kérik a résztvevőket, hogy a legrövidebb időn belül menjenek be egy épületbe, vagy üljenek autóba. Amennyiben ez nem lehetséges, guggoljanak le, kezükkel takarják el a fejüket és a fülüket, kerüljék a folyóvizek környékét, ne keressenek menedéket híd vagy fák alatt.
Kánikula esetén ne fogyasszanak alkoholos italokat, viseljenek könnyű, világos színű nyári ruhákat és széles karimájú kalapot. Felhívják továbbá a figyelmet a fulladásveszélyre, azt javasolják, senki ne fürödjön az Oltban este vagy ittas állapotban, felhevült testtel ne menjenek hideg vízbe, ne ugorjanak a vízbe, és csak a kijelölt helyeken fürdőzzenek. Amennyiben bajba jutott személyt vesznek észre, azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot, és próbálják meg megmenteni az áldozatot, anélkül, hogy saját életüket veszélybe sodornák.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community