Évadzáró és díjátadó a Csíki Játékszínnél – felfelé ívelő kulturális élet

Hunyadi László-díjat vehetett át Kozma Attila, a Csíki Játékszín színművésze. A díjat színészkollégák szavazata alapján ítélték neki az elmúlt évadban nyújtott teljesítménye elismeréseként | Fotó: Vlaicu Lajos

A Csárdáskirálynő című előadással zárták a 2021 és 2022-es évadot a Csíki Játékszínnél. Kozma Attila, a Csíki Játékszín színművésze Hunyadi László-díjat vehetett át, amelyet színészkollégák szavazata alapján ítéltek neki az elmúlt évadban nyújtott teljesítménye elismeréseként.

A 2021 és 2022-es évadot a Csíki Játékszínnél a Csárdáskirálynő című előadással fejezték be. Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója, az előadás végén a nagyszínpadon tartott évadértékelő beszédet. A színház jelen van és nézőiért dolgozik ebben a nehéz helyzetben is, művészek, technikai és adminisztrációs csapat egyaránt vért izzadt, hogy ez az évad sikeresen záruljon, fejezte ki háláját az összes színházi dolgozónak Veress Albert.

– Előadások alkalmával csupán a színészek munkáját látják a nézők, pedig minden dolgozó emberfeletti munkát fektetett be hétről hétre. Ebben az évadban összesen tizenhét előadást láthatott a közönségünk, amelyből öt előadást felújítottunk, tíz teljesen új bemutató készült, és két diákszínjátszó előadás is volt – számolt be az igazgató az idei évadzáró alkalmával. Hozzátette: a nehézségek ellenére 132 előadást sikerült lejátszani ebben az évadban, amiből tizennégyet más helyszínen adtak elő, és ezek közül tizenhat előadást teljesen le kellett fújni vagy halasztani kellett.

– Végtelenül hálásak vagyunk a közönségnek, hogy a rendkívüli és frusztráló körülményeket is megértően és türelmesen kezelték, illetve továbbra is hűen és nagy létszámban látogatták előadásainkat. Az idei májusi fesztiválunk alkalmával 31 előadást láthattak, de koncertekkel, workshopokkal és kiállításokkal is készültünk. Az évad során dolgoztunk helybéli, magyar, román, kolumbiai, spanyol és egyesült államokbeli rendezőkkel. A társulat Nagy Gellért személyében bővült újabb színészkollégával. Vendégművészek is megfordultak nálunk. Az idő múlásával tapasztalhattuk, hogy felpezsdült a város kulturális élete, aminek külön örülök, ugyanis egy közösség civilizációs szintjének az egyik mutatója, hogy mennyi figyelmet szentel oktatásra, kultúrára és szociális kérdésekre. Szépen ívelő és jó irányt mutató vonal látszik kirajzolódni Csíkszeredában. A változások többletenergia-befektetéssel és munkával járnak, ezt a többletet a színháznál és a város vezetőségénél egyaránt éreztem – mondta Veress, majd ezt követően a színpadra hívta Korodi Attilát, Csíkszereda polgármesterét és Sógor Enikő alpolgármestert.
– Az idei évad olyan rongyosélet-szerű volt – kezdte beszédét Korodi Attila, idézve a Csárdáskirálynő egyik híres dalának címét. Kifejtette: volt online előadás, félgőzzel működő és telt házas előadás egyaránt, annak ellenére, hogy az idén nem volt bérlet. – A színház dolgozói napról napra kénytelenek voltak úgy dolgozni, hogy nem tudtak semmit a következő napról. Mi sem tudunk semmit a jövőről, de szeretnénk tervezni, viszont tudjuk jól, hogy a színházi évadot is Coviddal kezdtük, és a szomszédos országban dúló háborúval zártuk – hívta fel a figyelmet Korodi. Hozzátette: az idén két olyan törvényt módosítanak, amelytől azt remélik, hogy a színház csapata bővülni tud általa, és a városi önkormányzat mint fenntartó tehermentesül valamelyest a feladatok alól.
A beszédek után a díjátadó következett, először a Kulissza-gyűrű díjat adták át, amelyet a színház összes dolgozója szavaz meg, és feltétele, hogy a kitüntetett személy nem a színészi stáb tagja, a Hunyadi László-díjat pedig a színészek csapata szavazza meg, és az elmúlt évad legjobb színésze kapja. Az utóbbi díj odaítélése két fordulóban dőlt el, ugyanis az első körben hárman is holtversenyben végeztek a szavazáson, mondta Veress Albert. A Kulissza-gyűrű díjat az idén Keresztes Szabolcs vehette át, aki színészi és technikai munkájáért kapott elismerést. A Hunyadi László-díjat Kozma Attila színművész vehette át kollégái szavazatai alapján.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community