Eurostat: Hollandiában és Romániában volt a legnagyobb a gazdasági növekedés

Az euróövezet és az Európai Unió gazdasága a második negyedévben 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, a bővülés Hollandiában (2,6 százalék) és Romániában (2,1 százalék) a legnagyobb mértékű az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán ismertetett adatai szerint.

Az euróövezet hazai összterméke (GDP) 0,6 százalékkal bővült a június végéig tartó három hónapban a július végén ismertetett, első becslésben szereplő 0,7 százalék helyett. Az első negyedévben 0,5 százalékkal bővült a GDP a múlt év utolsó negyedévéhez képest.

Az Európai Unióban a második negyedévben 0,6 százalékkal nőtt negyedéves bázison a hazai össztermék, az első becslésben szereplő adattal és az első negyedévivel is megegyező mértékben.

Románia és Hollandia mellett a második negyedévben a legnagyobb mértékben Svédországban (1,4 százalék), illetve Spanyolországban, Magyarországon és Bulgáriában (1,1 százalék) növekedett a GDP. Lengyelország gazdasága 2,3 százalékkal, Lettországé 1,4 százalékkal, Litvániáé 0,4 százalékkal, Portugáliáé 0,2 százalékkal csökkent.

Az egy évvel korábbit az euróövezeti GDP 3,9 százalékkal, az uniós GDP 4,0 százalékkal haladta meg a második negyedévben. A július végi első becslésben az euróövezet és az Európai Unió második negyedévre vonatkozó GDP-növekedési adata egyaránt 4 százalék volt. Az első negyedévi éves növekedés az euróövezetben 5,4 százalék, az EU-ban 5,5 százalék volt.

Az Országos Statisztikai Hivatal szerdán közölt becslése szerint a nyers és a szezonálisan kiigazított adatok szerint egyaránt 5,8 százalékkal nőtt a román gazdaság az első félévben 2021 első félévéhez képest. Az idei második negyedévben az első negyedévhez viszonyítva 2,1 százalékos volt a növekedés.

Agerpres

: an accessible web community