Európai körülményeket teremtettek: Kívül-belül megújult a csíkrákosi iskola

Hosszú kifutású, közel tízéves projektnek köszönhetően kívül-belül felújították és átalakították a csíkrákosi Cserei Mihály Általános Iskolát. A legkorszerűbb körülmények között tanulhatnak a gyerekek, az iskola udvarán kialakított parkban pedig játszva sajátíthatja el bárki a környék élővilágával, földrajzi adottságaival kapcsolatos információkat.

Átfogó felújításon esett át a csíkrákosi Cserei Mihály Általános Iskola épülete az elmúlt évben lezárult hosszú kifutású projektnek köszönhetően. A munka végeztével már csupán az iskolaudvart kívánták rendezni, ennek érdekében LEADER-pályázat révén sikerült innovatív projektet összeállítani – mondta el a Hargita Népe érdeklődésére Császár Attila polgármester.
– Tanösvényt és játszóteret ötvözve alakítottuk ki a parkot. Olyan elemek vannak benne, amelyek utalnak a településünkre, például a mászóka rákot ábrázol, az állványok cserevirágot. A lipinka segítségével megnézhetjük, milyen nehéz egy medve, hány gyerek tudná lenyomni a súlyát. Felsorakoztatunk mindenféle kőzetet, ami létezik a vidékünkön, vagy megemlíthetem a cölöpöket, amelyek a Csíki-havasok és a Hargita-hegység csúcsait szimbolizálják méretarányosan, térben megfelelően elrendezve – sorolta a községvezető.
A park elemeit kis tájékoztató táblákkal látják el, amivel szintén információkhoz juthatnak a gyerekek, látogatók. A 2020-ban elkezdett munka a gyepszőnyeg telepítésével fejeződött be, a gyerekek már birtokba is vehették az új létesítményt. Az iskolaudvar rendezésének részeként az ott található százéves tölgyfa körüli teret pedig amfiteátrumszerűen alakították át, és csigaszerű ülőkékkel vették körül.
– Ez a közösségi tér kültéri előadások, interaktív órák megtartására is alkalmas – közölte a polgármester.


A területen mindemellett az esővíz elvezetését is szakszerűen megoldották.
– A park elsősorban a csíkrákosi gyermekeket szolgálja, de nyitva áll a látogatók előtt is – emelte ki.
A koronavírus-járvány időszakot „kihasználva” azokban az osztálytermekben, ahol a szalagparketta elavult, sikerült kicserélni.
– A régi padlót 80 ezer lejből megvalósult beruházásból öt osztályteremben sikerült műgyantával helyettesíteni – mondta a belső munkákról Császár Attila.
Kiemelte: ez a padlótípus nagyon megfelel intenzív használatra, ezenkívül esztétikus is, és nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a közegészségügyi hatóság (DSP) által egyetlen elfogadott megoldás, könnyen takarítható, fertőtleníthető, nem tapad meg rajta por, atka.
– Ezekben a termekben bútorzatot is sikerült cserélnünk, a táblától kezdve az asztalokon át a székekig. Nyugodtan mondhatom, hogy európai szintű feltételek között járhatnak iskolába a csíkrákosi gyerekek. A felújítási munkálatokat a nyári vakációban folytatjuk – tette hozzá Császár Attila.

Farkas Endre