Eurómilliós agrárberuházások a megyében

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője. A mezőgazdaság integrálását ösztönzik FOTÓ: DOMJÁN LEVENTE

Hargita megyében 27 mezőgazdasági nagyberuházáson keresztül farmok, állattartó telepek, továbbá vágóhidak, tejfeldolgozók, zöldség-, gyümölcs- és húsfeldolgozó üzemek és pékségek sora jön létre, illetve újul meg az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatásoknak köszönhetően. A folyamatban levő, legkevesebb 400-500 ezer eurós, de nem egy esetben több tízmillió eurós fejlesztési projektek részleteiről Kozma Mónikától, a Pro Economica Alapítvány igazgatóját érdeklődtünk.

A Székelyföldön támogatásban részesülő 53 mezőgazdasági nagyberuházásnak több mint a fele, szám szerint 27 Hargita megyében valósul meg – mondta el lapunk érdeklődésére Kozma Mónika, a magyar kormány Erdélyi Gazdaságfejlesztési Programját lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója. Az intézményvezetővel múlt csütörtökön, a csíkszeredai Sapientia – EMTE és a gyergyóremetei tejporgyár és liofilizáló üzem közötti együttműködési megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

Euró-tízmilliók Gyergyóremetére
A gyergyóremetei hármas – a tejporgyártó üzem és az ugyanott épülő liofilizáló üzem révén mezőgazdasági és élelmiszeripari, a településre tervezett ötcsillagos szálloda révén pedig turisztikai – nagyberuházást a Pro Economica Alapítvány összesen mintegy 7,5 milliárd forinttal, azaz közel 25 millió euróval támogatja.
– Gyergyóremetén a pályázó cégcsoport nevéhez két mezőgazdasági nagyberuházás kötődik: az egyik a régi tejporgyárnak a felújítása, újraindítása és termékként egy prémium minőségű csecsemőtápszer létrehozása. A másik nagyberuházás a gyümölcs- és gombaliofilizáló és -feldolgozó üzem, ami új technológiát alkalmazva ugyancsak prémium kategóriás termékekkel jelenik meg a piacon. A harmadik beruházás turisztikai: a szálláshely létrehozási kiírásunkra benyújtott pályázatról van szó, aminek keretében Gyergyóremetén egy ötcsillagos, exkluzív szálloda jön létre. Ezek a beruházások kapcsolódnak egymáshoz, gyakorlatilag egy integrált fejlesztési terv valósul meg Gyergyóremete külterületén a beruházó és a Pro Economica Alapítvány támogatásával – vázolta lapunknak Kozma Mónika. Hozzátette, a remetei mezőgazdasági beruházások azon 53 nagyprojekt közé tartoznak, amit Székelyföld-szerte a Pro Economica Alapítvány közvetítésével a magyar külügyminisztérium által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program keretében támogatnak.

Integráció a mezőgazdaságban
A támogatott Hargita megyei nagyberuházások listáját ugyanakkor tejfeldolgozókat, pékségeket, vágóhidakat, húsfeldolgozókat, zöldség- és gyümölcsfeldolgozókat is találhatunk, de szintén kedvezően bírálták el a nagyobb farmerek, állattenyésztő gazdák fejlesztési, bővítési elképzeléseit is.
– Igyekeztünk lefedni a teljes mezőgazdasági szektort, amiben a tej, hús, gabona, zöldség, gyümölcs és tojás feldolgozásán keresztül minden megtalálható. A mezőgazdasági nagyberuházások nyomán születtek új brandek is: ilyen például a Csíki Csipsz, ami a célra létrejött burgonyasziromgyár új terméke. A csíki burgonyafeldolgozó létrehozását is támogatta az alapítvány. De a remetei tejporgyár mellett támogattunk más tejfeldolgozókat is: az ismertebbek közül a Gordont, a keresztúri vagy a kézdi tejfeldolgozót említeném, akiknek a beruházásához szintén vissza nem térítendő támogatást nyújtunk. Ezenkívül nagyon sok olyan zöldségfeldolgozó egységet támogatunk, amik révén azt szeretnénk elérni, hogy a termelők ne csak nyersanyagként értékesítsék a megtermelt sárgarépát vagy burgonyát, ami elsődleges termékként alacsony árat is jelent. A beruházókat támogatjuk abban, hogy legalább a nagyobb tételben termesztők mossák, csomagolják és minél nagyobb hozzáadott értékkel tudják értékesíteni a burgonyát és különböző zöldségféleségeiket. Újnak számít egy tojáslégyártó üzem is, mely termékeivel a beruházó kimondottan a turisztikai és a vendéglátóipari szegmenst célozza. Itt újra az integrációra térnék vissza, hiszen a tojásból egy olyan hónapokig elálló, hosszú szavatosságú terméket hoznak létre, amit később a HORECA ágazat tud hasznosítani – sorolta Kozma Mónika.
Elmondta, a támogatásban részesülő 53 nagyberuházó közül immár valamennyivel megkötötték a finanszírozási szerződést: a folyamatban levő beruházások között pedig akad, amit már befejeztek, le is zártak a pályázók. A beruházások nyomán Székelyföldön 692 új munkahely keletkezik, ebből Hargita megyében 338 fő számára kínálnak rendszeres havi kereseti lehetőséget.

Támogatott turisztikai beruházások
A mezőgazdaságiakon felül a Pro Economica Alapítvány szálláshely létrehozási kiírására 14 olyan beruházási terv is érkezett, amiből hat esetében már megkötötték a támogatási szerződést. A fennmaradó nyolc beruházóval a következő hetekben tervezik aláírni a finanszírozási megállapodásokat.
– Év végén lesz majd egy nagyobb lélegzetvételű bejelentésünk. Addigra a nagyberuházások egy része már befejeződik, tehát konkrét termékeket tudunk majd bemutatni, illetve a turisztikai szektorban is elkezdődnek azok a nagyberuházások, amiknek a végkimenetele nyilván áttevődik a jövő évre. Ez nem is baj, hiszen a járványhelyzetre való tekintettel úgy gondoljuk, hogy amikorra létrehozzuk ezeket az új szálláshelyeket, és újraindul ez a piac, gyakorlatilag azzal a helyzeti előnnyel tudnak a pályázóink indulni, hogy máris a legújabb követelményeknek eleget tevő szállodákkal tudnak a piacra lépni – hangsúlyozta lapunknak Kozma Mónika.

Domján Levente