Esti próbára várnak Udvarhelyen

Két bemutatóra készül a szé­kely­udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, ha csak a járványhelyzet nem húzza át a terveiket. A felnőtteket egy, a színház belső munkájába betekintést nyújtó stúdiódarabra várják, a gyerekeknek pedig izgalmas, interaktív bábos produkciót készítettek elő a városi parkban.

Kiss Csaba Esti próba című, kétszereplős kamaradrámáján még a tavasszal kezdtek el dolgozni, a héten a felújítás zajlik, a bemutatót október 8-ra, csütörtökre tűzték ki.

– A darab a színház belső életébe enged betekintést, azt mutatja be, hogy a színész milyen kínlódásokon megy át egy szerep megformálásakor. Alkotók közti dinamika, emberi kapcsolatok, kiégés, a kezdő színész bizonyítási vágya – mind-mind megjelenik a színpadon – mondta Tóth Árpád rendező.

Dunkler Róbert és Nagy Xénia-Abigél játszik a drámában, amelynek zenéjét Ila Gábor szerezte, ennek egy része felvételről megy, de élő zongorabetétek is színesítik az előadást. A darabot stúdiótérben, minden óvintézkedést betartva játsszák.

A hétszépségű királykisasszony egy szabadtéri bábosjáték, amelyet Lukács Emőke, az Udvarhely Bábműhely vezetője Benedek Elek meséi alapján rendezett meg. Van benne óriási históriáskönyv, nagy méretű bábok, óriások, akiket el kell altatni, egy izgalmas kerettörténet, a helyszín pedig a városi park. Interaktív „együttjátszásra” hívják a gyerekeket, amennyiben az időjárás engedi. A mesevilág látványának kialakításán Bíró Boglárka és Balázs Gyöngyi dolgozott, a darabban a Tomcsa Sándor Színház művészei mellett három báb szakos egyetemista is játszik meghívott vendégként. A bemutató tervezett napján, holnap szervezett csoportot fogadnak, az első szabadelőadást szombatra tűzték ki, 12 órától a családokat várják, hogy részt vegyenek a mesés kalandban.

Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója felhívta a nézők figyelmét, hogy jó előre iratkozzanak fel a megtekinteni kívánt előadásokra, és megértésüket kéri, hiszen a járványügyi szabályozások miatt egyszerre csak kevés nézőt fogadhatnak. Ugyanakkor az is fontos, hogy kövessék a színház Facebook-oldalát és honlapját, hogy idejében értesülhessenek az esetleges változásokról, mert járványügyi okokból elmaradhat egy-egy előadás, vagy csúszhat az időpont.