Esküvők a járvány árnyékában

Fotó: László F. Csaba – Archív

Tavaly elmaradt az esküvők mintegy kilencven százaléka, emiatt megyeszerte nehéz helyzetbe került a teljes esküvői iparág a rendezvényszervezőktől a menyasszonyiruha-kölcsönzőkig. Munkatársaink az iparág képviselőit kérdezték a jelenlegi helyzetről és az idei kilátásokról. A válaszok refrénszerűen visszatérő mondata: „nagy a bizonytalanság”.

A tavasz és az esküvőszezon kezdete már évtizedek óta kéz a kézben járnak, ezt a hagyományt törte meg tavaly a koronavírus-járvány. Azóta rengeteg pár él bizonytalanságban, nem tudva, hogy ebben az évben átélhetik-e életük nagy napját. A Hargita Népe utánajárt a kérdésnek, megszólaltatva Vass Levente egészségügyi államtitkárt is, aki a járványhelyzetet befolyásoló oltási kedvről, a tánctilalom feloldásáról és a násznépet érintő egyéb kérdésekről is beszélt. Mint kiderült: az esküvők, lakodalmak kimaradása számos vállalkozást is negatívan érintett, körképünkben erről is beszámolunk.
Az esküvőszervezés soha nem volt egyszerű feladat, most azonban, amikor egy világjárvány kellős közepén kell mindezt gyakorlatba ültetni, különösen nagy kihívássá vált. Számos találgatás, homályos információ kering arról, hogy mire is lehet idén számítani, ezért kerestük fel Vass Levente egészségügyi államtitkárt, aki két fontos kapaszkodóval is szolgált a kérdésben.

– Először is, Florin Cîțu miniszterelnök, egészségügyi miniszter ortodox húsvétra vonatkozó kijelentései bizakodásra adnak okot. Mint tudjuk, ekkor a tengerparti üdülőhelyek megnyithatnak és a szállodák legfeljebb 70 százalékos kapacitással működhetnek. Másodszor, ha ezt engedélyezik május elején, akkor valószínű, hogy magasabb átoltottsági szintnél további lazítások következnek, amelyek az esküvőszervezést is megkönnyítik – fogalmazott Vass Levente, aki szerint június elejére a lakosság átoltottsági szintje eléri a minimum 40 százalékot.
Az egészségügyi államtitkár szerint jelenleg nincsenek kidolgozott stratégiák a különböző ünnepségek, családi események lebonyolítására, de várhatóan az idén nyáron könnyebben lehet majd bármit megszervezni, mint tavaly.
– Azt már látjuk, hogy lazább nyarunk lesz. A múlt évben is tapasztaltuk, hogy ebben az időszakban nem súlyosbodik a járványhelyzet, ráadásul most az oltáskampány is javában zajlik. Az azonban aggodalomra ad okot, hogy Hargita és Kovászna megyében az emberek jellemzően távol maradnak az oltástól – jelentette ki Vass Levente. Kitért arra is, hogy mit tenne akkor, ha neki lenne az esküvője idén.
– Én a saját esküvőmet úgy szervezném meg idén, hogy először a meghívottakhoz fordulnék, és megbizonyosodnék róla, hogy mindenki be van oltva és elhozta az igazolását. Ebben az évben az oltás legyen a nászajándék, hiszen csak így lehet biztonságos és zökkenőmentes az ünneplés járványhelyzetben – hangsúlyozta Vass Levente. Lapunk kérdésére kifejtette: valószínűnek tartja, hogy júliustól a különböző rendezvénytermek országos szinten 70–80 százalékos kapacitással működhetnek majd, így lehetőség nyílik nagyobb számú vendégsereg fogadására is.
Jelenleg azonban, nemhogy a nagyobb összejövetelek, de a tánc is tilos, ez az előírás pedig ellehetetleníti a lakodalmak megszervezését. Vass Levente szerint azonban, ha a teljes násznép rendelkezik majd oltással, nem lesz akadálya a hagyományos mulatozásnak sem.

A tavaly beszerzett menyasszonyi ruhák kimehetnek a divatból FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA/ARCHÍV

Nehéz helyzetben a szolgáltatók
Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a tavalyi év hogyan befolyásolta a különböző esküvői szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokat, hogyan élték túl a már megszervezett események lemondását.
Colcer Zsolt csíkszeredai esküvői fotós lapunk megkeresésére elmondta: 80 százalékos bevételkieséssel zárta a múlt évet. Mint mondta: mindössze két polgári esküvőt tartottak meg a tervezett nászünnepségekből.
– Eléggé bizonytalannak érzem ezt az évet is, a májusi időpontjaimat már augusztus–szeptemberre halasztottam. Jelenleg csak remélni tudom, hogy az idei év nem lesz olyan, mint a tavalyi – közölte Colcer Zsolt, aki már azon is gondolkodott, szakmát vált, annyira nehéz helyzetbe került a járvány miatt.
– Időközben elkezdtem termékfotózással is foglalkozni, így valamivel javult a helyzetem. Sajnos úgy látom, hogy ilyen körülmények között nagyon nehéz lesz újra rátalálni a valódi esküvői hangulatra – jegyezte meg a fotográfus.
Hasonlóan nehéz helyzetben van Györfy Zoltán is, aki a csíkszentkirályi Magic Moments rendezvényközpont ügyvezetője. Mint elmondta: tavaly a nagyobb eseményeik 90-95 százalékától elestek, és egyelőre nem tudják, idén mire számíthatnak.
– A járvány teljesen átrendezte a terveinket. Mi úgy éltük túl ezt a sok bizonytalanságot, hogy átszerveztük a tevékenységünket: elkezdtünk kiszállítással foglalkozni, erősítettük „catering” profilunkat. Tulajdonképpen ez mentett meg a teljes kudarctól – osztotta meg lapunkkal a túlélés titkát Györfy Zoltán. Hozzáfűzte: nem lesz egyszerű az újraindulás.
Az ügyvezető rámutatott: ahhoz, hogy a hasonló profilú vállalkozások talpra álljanak, évekre lesz szükség.
– A Magic Moments komplexum panzióval, kisebb-nagyobb rendezvénytermekkel és étteremmel is rendelkezik, de a legnagyobb attrakció a 400 személy befogadására alkalmas rendezvénysátor, amely főleg szezonális bevételforrást jelent számunkra. Amiatt, hogy a nagy lakodalmak elmaradtak, nem tudtuk a megszokott béreket biztosítani – sorolta a nehézségeket Györfy Zoltán. Kiemelte: elbocsátásokra nem volt szükség ugyan, de voltak olyan munkatársaik, akik az itthoni bizonytalanság helyett a külföldi megélhetést választották.
– A nehéz helyzetünk ellenére reménykedünk, és várjuk a pillanatot, amikor újból megtelik élettel a rendezvénysátor. Talán az idei esküvőszezon tartogat valami jót is számunkra – jegyezte meg bizakodva Györfy Zoltán.

Csak azért is, esküvő!
Nincsenek könnyű helyzetben a Csík térségi vállalkozások, de vajon hogyan vélekednek az idei esküvőszezonról az esemény főszereplői? Katalin és vőlegénye, Csongor májusban terveznek egybekelni, és még csak eszükbe sem jutott, hogy elhalasszák az eseményt.
– Októberben volt a lánykérés, s már akkor tudtuk, hogy nincs amire várni, a következő évben összeházasodunk. Amúgy nem akartunk nagy esküvőt, de ahogy összeírtuk a vendéglistát, csak úgy gyűltek az emberek. Ebből kiindulva úgy döntöttünk, hogy a barátainkkal külön alkalommal tartjuk meg a bulit, a rokonainkkal pedig az esküvő napján ünneplünk – magyarázta Katalin. Hozzáfűzte: az ünnepséget délelőttre időzítették, hogy ne legyen gondjuk az esti kijárási tilalom miatt.
A lelkes menyasszony elmondta: az ünneplést be lehet pótolni, a házassággal nem érdemes várni.
– Ha lesz buli, ha nem, mi szeretnénk megtartani a polgári és a templomi esküvőt. A szervezés közben az volt a jelszavunk, hogy csak azért is megcsináljuk! – adott hangot elszántságának Katalin.

Gyűrűből is kevesebb fogyott FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA/ARCHÍV

Nyáron újraindulhat az iparág
A gyergyószentmiklósi Kántor Boglárka öt évvel ezelőtt indította el vállalkozását férjével közösen: minőségi, legújabb trendeknek megfelelő esküvői ruhákat kölcsönöznek. Emellett meghívók készítésével és az esküvők arculatának megtervezésével is foglalkoznak, a térségben egyedi szolgáltatást nyújtva, határon túli ügyfeleket is kiszolgálva. 2020 ígéretes évnek látszott számukra: megháromszorozták a készletüket, hiszen rengeteg megrendelésük volt, bővítették az alkalmazottak számát, hogy mindenkit ki tudjanak szolgálni.
– A szigorítások a lehető legrosszabbkor, az esküvői szezon kezdetén jöttek tavaly, ami kétszerannyi nehézséget okozott, hiszen ebben az iparágban nyáron kell kitermelnünk az éves jövedelem nagy részét. Nehéz volt talpon maradni, de úgy éreztük, nem hagyhatjuk cserben az ügyfeleinket, még akkor sem, hogy ha ezt a szolgáltatói területet semmilyen támogatásban nem részesítette az állam, mintha nem is létezne – számolt be tapasztalataikról Kántor Boglárka.
Hozzátette: még náluk is nehezebb helyzetben vannak azok a házasulandó párok, akik többször újratervezve az esküvőjüket, belefáradtak a bizonytalanságba. Mégis úgy látja: nem szabad lemondani életük legszebb eseményéről, és amint lehetőség adódik, érdemes megtartani valamilyen formában a nagy napot.
– Reménykedhetünk abban, hogy idén nyáron beindul az iparág, hogy visszakapjuk valamennyire a régi életünket. Nyilván a félelem és a bizonytalanság nem fog eltűnni egyik napról a másikra az életünkből, de közelíteni fogunk a normalitáshoz. Úgy gondolom, hogy ha az oltottak száma emelkedik, a fertőzöttségi arány pedig csökken, nyáron már a járványügyi szabályok betartása mellett meg lehet tartani a lakodalmakat – mondta Kántor Boglárka.

Hanyatló hagyományok
György Botond lakodalmas gazda kevésbé bizakodó az idei esküvőszervezés megvalósíthatóságát illetően, úgy látja, hogy a 2020-hoz képest nincsenek jelentős változások, ugyanakkora a bizonytalanság, nem lehet előre tervezni.
– Míg a vendéglátóegységek valamilyen módon működni tudnak, az esküvőiparban dolgozók – zenészek, technikusok, vőfélyek, ruhakölcsönzők, dekorációval foglalkozók, fotósok – nem kapták meg a helyüket, kényszermunkát végeznek, sokan külföldre mennek dolgozni, mert még a júniusi esküvőkben sem reménykednek – hangoztatta.
Elmondta: idén negyven esküvő levezénylése lett volna a feladata, ezek közül tízet már elhalasztottak, de akad, aki még reménykedik, hogy javulni fog a helyzet. Az viszont már biztos, hogy drágulni fognak az esküvői szolgáltatások. Akik szervezik vagy újraszervezik idén az esküvőjüket, körülbelül tizenöt százalékos áremelkedésre számíthatnak.
– Nem tudjuk, hogy a mi szempontunkból mit jelent az emlegetett június elsejei nyitás, lehet-e és mekkora létszámmal esküvőt szervezni. Az a tapasztalatom, hogy míg a nagyvárosokban nyitottak arra, hogy akár kisebb létszámmal is, de megtartsák az esküvőt, Székelyföldön inkább várnak még, hiszen itt gazdasági jelentősége van egy ilyen eseménynek, a fiatalok közös életének anyagi megalapozásában – osztotta meg velünk meglátásait a szociológiai végzettséggel rendelkező György Botond, aki évek óta lakodalmas gazdaként is dolgozik.
Kifejtette: már a járvány megjelenése előtt megfigyelhető volt egyfajta változás a lakodalmak szerkezetében: az egyre kisebb létszámú családok, rokonságok, valamint az elvándorlás következtében csökken ez esküvők száma. Ezt a tendenciát a járvány jelentősen felgyorsította. A hagyományok tekintetében is globalizálódni látszik az esküvői piac, nincs különösebb eltérés egy gyergyói, egy Csík térségi vagy egy kolozsvári esemény között.
– A hagyományok világa hanyatlik, leépül: ehhez a vírus is hozzátette a maga részét, hiszen aki elhalasztotta az esküvőjét, akár egy-két évvel későbbre, családként, gyermekkel már kihagyja a forgatókönyvből a lánykikérést, a búcsúztatót, és egy idő után már ez lesz a megszokott – adott hangot aggodalmának György Botond. Szociológusként egyébként tanulmányt is írt az esküvői szokások változásairól.

Teljes anyagi csőd
Nagy Levente, az Udvarhelyszéki Vendéglátó Szövetség elnöke, a Park és a Factory vendéglők tulajdonosa kérdésünkre elmondta: azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az esküvők és egyéb rendezvények szervezésére szakosodtak, nagyon nagy bevételkiesést, teljes anyagi csődöt jelentett a tavalyi év. Az esküvők kilencven százaléka elmaradt. Sok vendéglátós a bezárás mellett döntött.
– A Park vendéglőben az előre lefoglalt esküvők 15-20 százalékát tudtuk megtartani tavaly, kevesebb résztvevővel. Az akkori törvények szerint a vendéglő engedélyezett kapacitásának 50, illetve 30 százalékát lehetett használni. Októberben a kötelező bezárás után úgy döntöttünk, hogy nincs értelme télen nyitva tartani, ezért csak most, márciusban nyitottuk meg újra, nem nagy sikerrel, még mindig stagnálunk, korántsem olyan a helyzet, mint volt – mondta a vendéglőtulajdonos.
A tavalyi foglalásokat – elsősorban a lakodalmakat – a fiatal párok még tavaly áttették erre az évre, de sokan idénről is halasztottak jövőre. Jelenleg a kisebb, többnyire húszszemélyes rendezvényekre – egyházi ünnepségek, kicsengetések – van kereslet.
– Ha belenézek a rendezvényes programfüzetbe, erre az évre nagyjából ötven foglalásunk van, ebből negyven húszszemélyes. A lagzikkal az a gond, hogy nem engedélyezett a tánc, tánc nélkül pedig nem létezik mulatság, ugyanakkor a vendégsereg külföldről való hazajövetele is nehézkes. Aggasztó a helyzet, hisz valószínűleg lesznek olyan párok, akik két-három év után meggondolják, hogy össze akarják-e kötni az életüket – fogalmazott Nagy Levente.

Kimennek divatból a ruhák, mielőtt a címke lekerülhetne róluk
Both Emese székelyudvarhelyi vállalkozó már 30 éve foglalkozik rendezvényszervezéssel, a három évtized alatt fokozatosan bővítette ki szolgáltatásai listáját. Az esküvői ruha bérbeadással kezdte tevékenységét, szolgáltatásait később dekorációk, esküvői meghívók, virágok, estélyi ruhák bérbeadásával bővítette.
– Nálam mindent megtalálhattak az ifjú párok, amire csak szükség lehet egy esküvőn, lakodalomban – mondta. Hozzáfűzte: vállalkozásában fia is besegített, így 2-3 állandó alkalmazottal vitte üzletét. Nemcsak a megye határain belülről érkeztek megrendelései, hanem Maros és Kovászna megyéből is rendszeresen keresték és igénybe vették szolgáltatásait. A 2019-es szezont sikeresen zárták, nem volt gyakorlatilag szabad hétvégéjük, sőt általában hetente több rendezvény lebonyolításában is részt vettek. A 2020-as szezont – amely általában fél évig, húsvéttól halottak napjáig tart – már nem tudták megkezdeni, ugyanis addigra megérkezett a világjárvány és a lezárások.
– A féléves szünet után újabb féléves szünet következett, mindenki mindent visszamondott. Bár nyáron volt 1-2 esküvő, amelyet 10-20 fővel tartottak meg, amelyekre ruhát béreltek, de sem meghívót, sem dekorációt nem kértek már ezekre az alkalmakra – fogalmazott az esküvőiruha-szalon tulajdonosa. Bevétele gyakorlatilag a nullához közelített az elmúlt másfél évben, ezért kénytelen volt alkalmazottjait elbocsátani és más megélhetési lehetőség után nézni. Átképezte magát és munkát vállalt egy teljesen új szakterületen.
Hozzáfűzte: az esküvőket nem mondták le a párok, hanem elhalasztották, bízva abban, hogy olyan körülmények között tudják majd megtartani, amilyennek megálmodták. A jövőt azonban továbbra is bizonytalannak látja. Mint részletezte: jelenleg már javában kellene dübörögjön az esküvőszezon, de még mindig a megszorító intézkedések határozzák meg mindennapjainkat. A szakember éppen ezért az idei szezonhoz sem fűz nagy reményeket.
– A május a lakodalmi idény csúcshónapja szokott lenni, ám a bizonytalan járványügyi helyzet miatt idén is egyre többen döntenek a halasztás mellett. Nem lehet a bizonytalanra hagyatkozni, előre nem tudhatják a párok, hogy néhány hónap múlva milyen színű zónához fog épp tartozni az adott település és ezért nem merik bevállalni. A bizonytalanság nem kedvez az esküvőszervezésnek – összegzett Both Emese.
A rendezvényszervező ugyanakkor azt is elmondta, nehéz helyzetben vannak az érintett vállalkozások, nagyon sok pénzük van belefektetve, amelyből egyelőre semmit sem tudnak visszafordítani. Mint mondta, még 2019 végén megrendelte a 2020-as ruhakollekcióját, amelyből egyes darabokról még a címkék sem kerültek le mindeddig. A ruhák pedig valószínűleg kimennek divatból, amire beindulhat ismét az esküvőipar.
– A menyasszonyok mindig az aktuális divatnak megfelelő darabokat szeretnék, és a legrosszabb az egészben, hogy jelenleg nincs is, amiből beruházni újabb darabokra – panaszolta. Both Emese ugyanakkor sajnálatosnak nevezte azt is, hogy az esküvőszervezőket mint szakmát nem támogatja az állam, bár próbált igényelni erre vonatkozó támogatást az államtól, sőt még az Uniótól is.

Bajban a szószólók
Az esküvők meghatározott szereplői a szószólók, akik úgymond levezénylik az eseményt, és szórakoztatják az eset folyamán a násznépet. Őket is érzékenyen érintette a tavalyi szezon elmaradása. Sarkadi Zoltán több éve tevékenykedik ceremóniamesterként, akinek rendszerint ritkán akad szabad hétvégéje tavasztól késő őszig. Elmondása szerint a tavaly márciusban beköszöntő világjárvány nagymértékben befolyásolta nemcsak az ő, hanem sok más, ebben az iparágban tevékenykedő életét. Van, akinek váltania kellett, van, aki a tartalékait éli fel, de a legtöbb érintett más munka után volt kénytelen nézni akár itthon, akár külföldön a megélhetése biztosításáért.
– Bár a tavalyi év reményekkel teli indult, jó szezonnak néztünk elébe, bekövetkezett a legrosszabb. Nekem személy szerint 35 rendezvényemet mondták vissza a tavaly, ami elég nagy érvágás volt, figyelembe véve, hogy éppen az év elején újíttattam fel a lakásomat –mondta Sarkadi Zoltán. Hozzátette: ezeknek a rendezvényeknek az elmaradása, még akkor is, ha a következőkre meg is hívják, már pótolhatatlan veszteséget jelentenek sok embernek, családnak.

Kivárnak az utolsó percig
Orbán Csaba közel húsz éve vállal zenélést különböző rendezvényeken, egy átlagos szezonban akár 12 esküvőre is felkérik muzsikálni. Tavaly minimálisra csökkent a felkérések száma. Bár voltak kisebb rendezvények, például keresztelők, kicsengetések, polgári esküvők, amelyekre elhívták, a lakodalmak elmaradtak, elhalasztották, akár több évre is a párok. Foglalásaik idénre is vannak, egyelőre nem tudni, hogy végül megtartják-e ezeket az esküvőket. Továbbra is nagy a bizonytalanság.

Esküvői videó helyett reklámfilmek
Ilyés Dávid 2012 óta foglalkozik esküvői filmek készítésével. Tavaly csupán egyetlen felkérése volt, holott egy átlagos évben akár 20 megrendelésnek is eleget tesz. Mint mondta, pluszmunka vállalásával tudta átvészelni az évet, szakmájából adódóan jelenleg reklámfilmek készítésével foglalkozik. Ő is ugyanazt tapasztalja, hogy a párok körében nagy a bizonytalanság. Vannak, akik a biztosra mennek, és akár több évvel is halasztanak, hogy majd ugyanolyan forgatókönyv szerint szervezhessék meg esküvőiket, amilyennek megálmodták, mások pedig kivárnak az utolsó percig, és reménykednek, hogy megtarthatják a nagy napot.

Tudósított: Boncina-Székely Szidónia,
Hadnagy Éva, Keresztes Bea, Nagyálmos Ildikó