Érzékeny veszteség

Bíró Tamás már civilben vette át az Erste Liga-győzelemért járó aranyérmet | Fotó: Sportklub

Némiképp váratlanul a Csíkszeredai Sportklub 91-ese, Bíró Tamás közösségi oldalán jelentette be, hogy felhagy az aktív jégkoronggal. A legutóbbi idény nagy részét is kénytelen volt kihagyni könyöksérülése miatt, amelyet ugyan megműtöttek, de a Román Kupa-döntőn végérvényesen eldőlt, hogy nem tudja tovább terhelni.

Erste Liga- és MOL Liga-, román bajnokság-, valamint Román Kupa-győzelmekkel a háta mögött, 30 éves korában Bíró Tamás úgy döntött, hogy végleg felhagy az aktív jégkoronggal. A hokis már rég könyöksérüléssel küszködött, emiatt a legutóbbi idény nagy részét is ki kellett hagynia. A nyár folyamán elvégzett rehabilitációnak köszönhetően a Bukaresti Steaua elleni Román Kupa döntőjén ott volt a jégen, de a találkozót követően kénytelen volt meghozni a nehéz döntést.
– Sajnos a testem és szervezetem már nem úgy reagál terhelésre, mint régen. A tavalyi szezonban teniszkönyöket diagnosztizáltak nálam, ami jócskán visszavetette a teljesítményem. Mindezek miatt arra a döntésre jutottam, hogy felhagyok a profi jégkoronggal és befejezem pályafutásomat – fogalmazott Bíró a közösségi oldalán.
Bíró Tamás egész profi karrierjét a Csíkszeredai Sportklub színeiben tudta le, ugyanakkor nemcsak a kék-fehérekkel szerzett román bajnoki aranyat, hanem a Galaci Dunăreával is. A 2014/2015-ös idény hozta el azt furcsaságot, hogy a szakszövetség érdekes versenykiírásának köszönhetően a Sportklub nem jutott be a honi rájátszásba, játékosait viszont kölcsönadta más kluboknak, így többedmagával Bíró Tamás is Galacon kötött ki, ahol román bajnoki aranyérmet nyert.

Újabb himnuszbotrány

A Román Kupa fináléját követően újabb himnuszbotrányt igyekszik gerjeszteni a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) tagja a szűkebb térségünkbe hírhedtté vált Dan Tănasă. Ezúttal is a székely himnusszal volt problémája az illetékesnek, amelyet a csíki szurkolók a Csíkszeredai Sportklub által megnyert finálét követően énekeltek el. A himnusz éneklése mellett Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is célkeresztbe került, aki részt vett a díjátadón, és együtt ünnepelt a kék-fehérekkel.
Dan Tănasă felrótta, hogy Tán-
czos soha sem vesz részt a román nemzeti napon, a román himnusz napján vagy a román nemzeti zászló napján szervezett ünnepségeken. Tánczos válaszában kiemelte, magánemberként vett részt az eseményen. Köztudomású, hogy Sportklub-drukker, és ottléte nem összeegyeztethetetlen a betöltött funkciójával, továbbá ez nem törvénytelen és nem erkölcstelen.
Viszont megjegyezzük, hogy a himnusz éneklése során a játékosok álltak és nem térdeltek, de Dan Tănasă nem volt meccsen, nem tudhatta…

Darvas Attila

: an accessible web community