Értéket a gyülekezetnek

Első áhítat a héten. Mindenkihez eljutott az üzenet Fotó: Miklós Dalma

Amikor már kilencvenkilenc juh megvan, útnak indulunk, hogy megkeressük azt a századikat is, aki csatlakozna hozzánk – így indult Bardócz Csaba lelkész szavaival a Keskeny út ökumenikus misszió programja tegnap délután. Eseményekben gazdag lelki utazás kezdődött a bikafalvi református egyházközségnél: augusztus 3–6. között bibliatáborral, láthatatlan színházi előadással, kerekasztal-beszélgetésekkel és zenei műsorral várják a gyülekezet tagjait.

Bikafalván folytatja küldetését a Keskeny út, amely 2005-ben abból a célból jött létre, hogy megszólítsa azokat a fiatalokat, akik korábban nem feltétlenül csatlakoztak az egyház által szervezett rendezvényekhez. Az idei esemény négy napot ölel fel, ahol a helyi ifjak rendhagyó egyházi tevékenységeken vehetnek részt. A Keskeny út egy átlagos hétköznapi ötlettől vezérelve jött létre. Célja olyan vallási programokat kínálni a közösségnek, ami megmutatja, hogy Istennel élni jó, tekintett vissza a kezdetekre Bardócz Csaba bikafalvi lelkipásztor.
– A Keskeny út az első pillanattól kezdve fesztiválmisszió szerepet töltött be. A sátrunkat rendszerint elvisszük Tusványosra, a Félsziget Fesztiválra, az EMI-táborba, illetve a szentgyörgyi napokra. 2020 és 2021 között, amikor nem szervezték meg az említett fesztiválokat, a falu kereteihez igazodva átformáltuk a rendezvényt azért, hogy ne essünk ki a rutinból – mondta a lelkész.
Mivel tavaly pozitív fogadtatásra talált, a településen idén is megtartják a programokat, a lelkész szeretné éltetni a szokást. Mint mondta, a következőkben egyházmegyei szintre emelné a találkozót azért, hogy a közelben található egyházközségek gyakrabban látogassák egymás programjait. Elmondta, négy napig, egy-egy kerekasztal-beszélgetés keretén belül, különféle aktuális témával és vitával készültek. Bejárható az imaösvény, amely lépésről lépésre vezeti végig az érdeklődőket az igaz emberség, a türelem, a felelősségvállalás, illetve a hit megélésének megállóin. Az imaház udvarán felállított sátrakban gyerekfoglalkozások zajlanak, az arcfestést is kipróbálhatják.
A megnyitón elhangzott Majos Zoltán segédlelkész áhítata, majd Soós Zsuzsanna Tímea lelkipásztor és Györgyi Hajnalka irodavezető bevezette a közönséget a jelenkori anyaság örömeibe és buktatóiba. Az első napot a Fundamentum együttes zenei műsora tette teljessé.
A mai napon Jónás Norbert Ferencz teológushallgató tart áhítatot 16.30-tól, ezt követi Katona Attila, a Bonus Pastor Alapítvány önkéntesének Van szabadulás a szenvedélyekből?! című előadása. 20 órától László Zoltán és László Gizella zenés könyvbemutatójára kerül sor. A harmadik napot szintén áhítattal kezdik – Rátoni Botond kisgalambfalvi lelkipásztor szól a hívekhez. A programot 17 órától Varga Andrea pszichológus kerekasztal-beszélgetése egészíti ki, aki a serdülőkor nehézségeit tárgyalja. Elsősorban a serdülőknek érdemes részt venni a beszélgetésen ahhoz, hogy megértsék, hogyan és miért éppen úgy működik a testük, lelkük. Az előadás azok számára is hasznos lehet, akik serdülőkorú fiatalt nevelnek. Holnap estéről sem hiányzik majd a zenei műsor – 20 órától a SZIKE együttestől lesz hangos az imaház udvara. A zárónapon, augusztus 6-án Pál Attila Csaba a székelyudvarhelyi református egyházmegye esperese tart áhítatot. 17 órától Sógor Géza kányádi lelkipásztor az apa családban betöltött szerepéről tart előadást. Végezetül a Kiút együttes hívja közös zenélésre a résztvevőket. Minden délután megtekinthető a templomban a láthatatlan színházi előadás, amely egy különleges lelki zarándokútra hívja a közönséget. Nem a hagyományos értelemben vett néző és színész viszonyról van szó, sokkal inkább egy utazó és vezető kapcsolat áll fenn a résztvevők és az előadók között. Az előadás eszközei nem változnak, de a történet fonala minden alkalommal más-más eredményt mutat. Az elhangzottak mindenkiből más belső élményeket hoznak elő. A sajátos lelki vándorlás során az utazó találkozik önmagával, hisz a külső érzékelés kizárásával mélyebb belső valóságot jár be, illetve megteremti a saját érzékeny világát. A láthatatlan színház idei központi gondolata az öröm átélése.

Miklós Dalma

: an accessible web community