Értékesítési módokat keresnek a helyi gyümölcstermékeknek

Nyári almák csíkkarcfalvi gyümölcsöskertben. Feldolgozni és értékesíteni is tudni kell

Nemcsak a termeléshez, hanem a feldolgozáshoz és a késztermékek értékesítésének elősegítéséhez is pályázhatnak a Hargita megyei gyümölcstermelők. A hatékonyság kulcsa viszont a termelők összefogásában, szövetkezésében rejlik.

Nyári almák csíkkarcfalvi gyümölcsöskertben. Feldolgozni és értékesíteni is tudni kell
Nyári almák csíkkarcfalvi gyümölcsöskertben. Feldolgozni és értékesíteni is tudni kell

[dropcap]A[/dropcap] hazai vásárlók és a térségbe látogató turisták körében is keresettek a székely hagyományos termékek, ezért segíteni kell az induló vállalkozásokat, fejleszteni a meglévőket – hangzott el tegnap Csíkszeredában azon a találkozón, amelyen a megyei önkormányzat meghívására termelők, közbirtokosságok, illetve agrár- és vidékfejlesztési intézmények vettek részt.

Gyümölcsben rejlő lehetőségek
Az Országos Vidékfejlesztési Program 2014–2020-as időszaka alatt például külön intézkedésre pályázhatnak a gyümölcstermeléssel és -feldolgozással foglalkozó szövetkezetek, cégek, termelői csoportok és engedélyezett magánszemélyek. A hatékonyabb projektekhez viszont a helyi termelők összefogására is szükség van.
– Ki kell használni a gyümölcsfeldolgozásban rejlő lehetőségeket, segíteni kell az induló vállalkozásokat, hiszen egyre többen foglalkoznak ezzel a szakterülettel. A régi termelőknek tovább kell lépniük, fejlesztés szükséges ahhoz, hogy a többéves munka árán felmutatott minőség megmaradjon – hangsúlyozta a találkozón Borboly Csaba megyeelnök. Hozzátette: a pályázati pénzek lehívása szövetségekben valósulhat meg, illetve közösen kell megszervezni az értékesítést amellett, hogy mindenki megőrzi a terméke sajátosságát.
Márton István, a megyei önkormányzat vidékfejlesztési egyesületének igazgatója szerint viszont az értékesítés kapcsán a késztermékek raktározására és szállítására is megoldást kell találni. Úgy vélte, szövetkezetbe szerveződve a termelők nagy mennyiségű megrendeléseknek is eleget tudnak tenni.

Bátran pályázni
A Vidékfejlesztési Program új pályázati kiírásai a feldolgozó beruházásokhoz indulásból 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást kínálnak, ez a hányad azonban növelhető, ha a munkafolyamat a termeléstől egészen az értékesítésig integrált – ismertette a megbeszélésen a gazdákkal Szabó Ákos, a vidékfejlesztési egyesület munkatársa. Elmondta, az elszámolható költségek a begyűjtőpontok építését/fejlesztését, szállítóeszközök és mobilstandok vásárlását, szabadalmak megszerzését, marketing- és reklámköltségeket, arculattervezést, a brand kialakítását, illetve a pályázatírás költségeit is tartalmazzák.
Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzó irodájának vezetője szerint a termelőknek a marketingre is legalább annyi időt és energiát kell fordítaniuk, mint a termelésre és az előállításra, ennek érdekében érdemes képzéseken részt venni és megtanulni az értékesítést.

Webáruházban is gondolkodnak
A termelők egyöntetűen a biztos piac hiányát nevezték meg problémaként, erre jelentene megoldást a szövetkezet, amely összehangolná a keresletet és a kínálatot. Az elemzőcsoport vállalta, hogy készít egy kapacitásfelmérést arról, hol, miből mennyit tudnak előállítani. Lőrincz Csaba azt javasolta, hogy egységes recept helyett egységes eljárást dolgozzanak ki, így marad meg a minőség amellett, hogy mindenki megőrzi a terméke sajátosságát. Továbbá ismertette a nemrég elfogadott szociális gazdasági törvényt, amely újabb lehetőségeket nyit a gyümölcsfeldolgozók számára, valamint arra, hogy az önkormányzatok támogatni tudják ezeket a kezdeményezéseket.
A termelők igénylik egy web­áruház létrehozását is, ezért fejleszteni fogják a www.szekelytermek.ro
honlapot. A termelőknek létrehoznak egy zárt online fórumot, hogy segíteni tudják egymás munkáját, illetve közösen tudjanak eleget tenni a nagy mennyiségű megrendeléseknek, hangzott el a megbeszélés összegzéseként. Márton István tájékoztatta a termelőket, hogy jövőre a vidékfejlesztési egyesületnél faiskolák telepítésére is pályázni lehet.

HN-információ

: an accessible web community